Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige är redo för Springsteen

/

Biljetterna är slut sedan länge och Ullevi står redo att ta emot Springsteen igen. I helgen spelar rockfenomenet från New Jersey i Sverige för 28:e gången.

Annons

Springsteen firar midsommar. Springsteen äter sill. Springsteen åker båt i skärgården och tar en snaps eller två. Hans Sverigebesök brukar kantas av bilder på och rapporter om hur mycket den amerikanske rockstjärnan älskar Sverige.

Och Sverige älskar honom tillbaka. När biljetterna till fredagens Göteborgskonsert släpptes förra året utbröt fullt kaos och plåtarna var slut på nolltid. Samma sak med extrakonserten dagen efter. När Springsteen, på en pressträff för senaste skivan i Paris fick reda på att spelningarna var utsålda var det snabba svaret:

– Åh, det är mitt folk där borta!

Den här gången kommer Springsteen direkt från Norge där han har spelat i Oslo och Bergen. Och det skadade förmodligen inte hans rykte att han dök upp på minneskonserten för Anders Behring Breiviks offer på söndagskvällen. Tillsammans med Steve van Zandt framförde han en avskalad version av ”We shall overcome”, tackade för sig och backade ut från scenen när applåderna knappt hunnit börja. Sociala medier exploderade av kommentarer om ”den ödmjuka stjärnan”.

I helgen är det alltså Göteborgs tur att ta del av rockfenomenet från New Jersey. Igen. Den som kan sin Springsteen-historia vet att det inte är första gången. Första gången på Ullevi var nämligen den klassiska konserten 1985, den som halva Sverige har varit på, trots att arenan ”bara” rymde 60 000 personer. Då fick han närområdet att skaka när fansen gjorde gemensam lyckodans till ”Born in the USA” och arenan fick lagas efteråt.

Den låten lär han spela även i helgen, allt annat vore det konstigaste någonsin. Men under den pågående världsturnén har har förstås också spelat mycket material från senaste skivan ”Wrecking ball”, som släpptes i mars. Det är en skiva med spaden djupt i jorden, med folkmusik, blues och gospeln som viktiga ingredienser. Den har beskrivits som Springsteens argaste skiva hittills, och sin vana trogen är texterna en serie välriktade boots-sparkar mot samhällets girigbukar.

– Man kan aldrig misslyckas med rock ’n’ roll om man är förbannad, sade han när TT Spektra träffade honom på pressträffen i Paris.

Mer läsning

Annons