Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syntbröderna valde svenskan – och då föddes Det vackra livet

/
  • Bröderna Henrik och Philip Ekström från Mary Onettes. De hittade hem till svenskan och helt plötsligt var Det vackra livet fött.Foto: Adam Ihse/Exponera

I svenska språket hittade Mary Onettes-bröderna Philip och Henrik Ekström tillbaka till grunden och glädjen. Resultatet blev Det vackra livet. Subtil syntpop som inte är rädd för nostalgi och pretentioner.

Annons

Det började som ett slags experiment, berättar bröderna Ekström under körsbärsträdet bakom Philip Ekströms lägenhet i centrala Göteborg. I 80-talsekande gruppen Mary Onettes skriver lägenhetsinnehavaren sedan länge enbart texter på engelska. Men efter att ha fått en trave böcker med dikter av poeten Claes Andersson blev han förra sommaren inspirerad att göra musik på svenska.

– Jag fascinerades väldigt av hans sätt att beskriva vardagen i ett nedtonat, avskalat diktformat, säger Philip Ekström.

Så han skrev ett knippe låtar. Spelade in demoversioner och lät dem sedan ligga. Ända till storebror Henrik fick höra.

– Jag hade inte ens fått veta att han höll på och spelade in. Men sedan fick jag höra en låt och när jag hört resten sade jag att det här måste vi göra något mer av, säger han.

– Du behöver någon som säger att det du gör är bra ibland. Annars händer det inte alltid så mycket.

Men nu hände det. Bröderna hann knappt fatta hur snabbt det gick att spela in det som nu är deras debutskiva under namnet Det vackra livet. Mycket spelades också in med enkla medel i lägenheten några våningar upp.

– Hela inspelningen gick väldigt lätt. Det känns som att vi hittade tillbaka till grunden och glädjen med att göra musik igen, säger Philip Ekström och brodern nickar.

Det självbetitlade albumet släpptes den 4 maj, men redan när den första singeln ”Viljan” släpptes i februari uppmärksammades duon för sin lågmälda syntpop med vardagliga texter.

– Det finns mycket av vår gemensamma uppväxt i Jönköping i musiken; sommarstugor och barndom, säger Philip Ekström.

– Jag är medveten om att vi kan vara rätt pretentiösa, på ett subtilt sätt. Men jag hoppas att vi fyller ett hål i Musiksverige. Det finns för lite musik med pretentioner.

Även i USA verkar det finnas ett sug. Där har Mary Onettes sin största marknad, med fyra turnéer som bevis. Amerikanska fans har redan hört av sig med uppskattande ord om Det vackra livet.

– Och de förstår inte ens vad jag sjunger om, säger Philip Ekström och vill egentligen inte berätta var gruppnamnet kommer ifrån, men råkar försäga sig när fotografen frågar.

– Det är egentligen en gammal Reeperbahn-låt!

Men nu alltså även namnet på en duo som gör allvarlig syntpop om det enkla i livet.

Kalle Malmstedt/TT Spektra

Mer läsning

Annons