Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack för allt, Bosse!

/
  • ”Nu är det sista gången ni ser mig på scenen här i Gävle”. Bosse Parnevik tog ett fint farväl och hyllades av en fullsatt salong i konserthuset.
  • Telegramel. På Povels 70-årsdag varBosse Parnevik ett självklart val som underhållare.

Det blev bokstavligen ett gubbrörande avsked till Gävle­publiken. En memoar­föreställning som var en minst sagt lustfylld resa genom 54 händelserika och framgångsrika år inom showbusiness.

Annons

Bosse Parnevik, den nu 73-årige pionjären bland imitatörer, underhållaren, artisten, maken, pappan, morfadern och farfadern, Ledaren av den berömda klanen är värd alla hyllningar och sådana ovationer lockade han verkligen fram i en fullspikad salong under drygt två timmar igår eftermiddag.

Jag såg ”Gubbröra”-premiären på Maximteatern i Stockholm för fyra år sedan och kände alltså igen numren. Men det spelade ingen som helst roll, Parneviks skojerier kan man garva åt hur många gånger som helst. Särskilt då Bosse visar sin och Robert Gustafssons travestering på ”Guben i låddan” i tågkupén, fast nu med ”Carl Bildt” och ”Ingvar Carlsson”. Då kiknar jag av skratt varje gång. Genialiskt.

Bakgrunden till sin säregna begåvning berättar han så här: ”Jag hade ett talfel, jag stammade, och fick i uppdrag av läraren att läsa läxorna högt hemma. Men så tyckte jag att det var så tråkigt att höra min egen röst så jag ställde om till olika dialekter och kom på olika röster. Då kom jag på att jag kunde ställa om rösten ganska mycket”.

Alla populära gubbar fanns naturligtvis med i bagaget, de flesta presenterade via klipp på en stor bildskärm.

Det är hög tid att knyta ihop säcken, tyckte Bosse redan efter sin sista stora show på Cirkus 1993-94. Ett lugnt och behagligt pensionärsliv i den stora familjekretsen och alla golfvänner lockade, växelvis i Sverige, Spanien och Florida. Men Bosse lät sig ändå övertalas att göra denna tillbakablick som avrundning på karriären i offentligheten. Och nu är han alltså inne på fjärde året vilket ändå visar att herr Parnevik inte vill överge sina kära karaktärer på något abrupt sätt.

Bättre att stöka undan det medan man lever, än att det ska bli nåt efteråt, anser Bosse Parnevik och kunde via en applådenkät konstatera att huvuddelen av publiken i Gevaliasalen låg i hans egen åldersgrupp, 60-75 år. Det är naturligtvis en fördel om man känner till ingredienserna i ”Gubbröran”, många av dem är bortgångna för länge sen. Det bara bubblar nostalgi över föreställningen där Parnevik gör en ”Här har ni mitt liv” och inte utelämnar det privata.

På 1970-talet hade hans TV-program sex miljoner tittare! Över 70 procent av befolkningen följde programmet vilket torde vara världsrekord i sitt slag. ”Fast då fanns det bara två kanaler att välja på”, ursäktar han sig med ett leende.

Mycket i ”The Best of Parnevik”, som han nu visar på storbildsskärm, har vi sett förut, men det är så roligt att vi gärna gör det en gång till. Särskilt när huvudpersonen själv står bredvid och presenterar lustigheterna. Alltifrån sina första gubbar (Charlie Norman, Povel Ramel, Claes Dahlgren, Alf Martin och Gösta Knutsson) till Tage Erlander, Gunnar Hedlund, Bedrup, Sträng, Palme, Gernandt, Sten Broman, Jarl Kulle, Jokkmokks-Jocke och Sven-Bertil Taube till Torbjörn Fälldin, Ingvar ”Foten” Carlsson, Carl Bildt, Jerry Williams och Ingemar Stenmark. Det var väl bara Lennart Hyland han gick bet på, i gengäld var han ofta med i dennes program liksom Ulf Thorens ”Hvar fjortonde dag”.

Alla dessa och mycket mer därtill passerar revy på skärmen. Det mesta presenteras på detta sätt, men några gör han live på nytt, som Sven-Bertil och Kung Jerry som rockrullatorpensionär. Och hyllningen av gamle vännen Sven Tumba var fin.

Självfallet är hans klassiska ”Telefonlur” med i programmet, den blåsning som Abba-Annifrid råkar ut för är oslagbar. Men även den när Gernandt medverkar som sig själv och grundlurar Siw Malmkvist är suverän.

En välbevarad 73-åring sätter en värdig punkt på sin karriär som underhållare. Det är bara att applådera åt allt han gett oss i publiken, oavsett om vi sett honom skoja live eller i TV-rutan.

Så det bara att säga tack för allt, Bosse – du kommer för evigt att tillhöra mina favoriter i underhållningsbranschen!

Mer läsning

Annons