Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Hives låter sig inte knäckas

/
  • De ekonomiska problemen har fört medlemmarna i The Hives närmare varandra. Det sjätte albumet ”Lex Hives” är det första de producerat på egen hand.

Den ekonomiska tvisten med Tambourine Studios har tagit hårt på rockgruppen The Hives och försenat nya skivan med flera år. Men Fagerstabandet låter sig inte knäckas. I stället ventilerar de i replokalen.

Annons

– Musik har blivit en frizon igen, säger sångaren Pelle Almqvist.

De senaste åren har inte varit en promenad i parken för svenska rockundret The Hives. Den pågående rättsprocessen med Tambourine Studios är fortfarande igång och alla skyller på varandra. För ett år sedan stämde bandet bolaget som skött dess bokföring på 8,9 miljoner, samtidigt som de själva anklagades för att ha slarvat bort pengar.

Mitt i allt detta pågick en kreativ process och ett album skulle levereras. Pelle Almqvist förklarar att det har varit påfrestande både privat och professionellt.

– Det har fördröjt vårt arbete med vår skiva flera år. Det har varit ett jäkla strul, men nu när man är färdig med skivan och är ute och spelar igen så känns det som att det aldrig har hänt, säger sångaren Pelle Almqvist.

Hur kunde det försvinna så mycket pengar utan att ni märkte det?

– Det har förfalskats en massa dokument. Då går det inte att ha någon koll helt enkelt. Om alla dokument man får är förfalskade då är det inte lätt att veta vad som händer, säger Pelle Almqvist.

– Vi hade pengar men de var inte på vårt konto. De var på någon annans konto and that shit ain’t right.

Tambourine Studios nekar till bandets anklagelser om förskingring.

– The Hives polisanmälde oss, men Ekobrottsmyndighetens förundersökning lades ner i mars i år med motiveringen att det inte fanns några bevis för att brott har begåtts, säger Per Sunding på Tambourine Studios.

Bolaget har nu i sin tur anmält The Hives för att det blivit felaktigt anklagat.

Trots ekonomiska bekymmer har Fagerstatruppen lyckats färdigställa sitt sjätte album ”Lex Hives”. Men motgångarna har inte dödat lusten, utan snarare triggat igång spelglädjen.

– Det blir som när man var liten och hade tråkigt i skolan och så gick man till replokalen och hade kul. Nu har vi haft något tråkigt att sparka mot som har gjort att vi har haft roligare när vi väl spelat musik, säger Pelle Almqvist och förklarar att bandet hade hamnat på latsidan:

– Tidigare var man lite bortskämd för att man fick göra det roligaste man visste hela tiden. Nu har man haft något väldigt tråkigt att hålla på med vid sidan av, så musik har blivit en frizon igen.

Nya albumet speglar den nyfunna kärleken till musiken. Utan tyckare och producenter spelade de in sina låtar i ett rum i Berlin med en mikrofon i mitten. Inga onödiga synthar, inget putsande, bara den råa rocken som alltid varit bandets utgångspunkt.

– På förra skivan finns det fler flirtar med ”modern” musik, nu flirtar vi snarare med klassisk musik, vilket i vår värld är AC/DC och Chuck Berry. Det känns på ett sätt mer levande, säger Pelle Almqvist.

The Hives har sålt miljontals med skivor, spelat på ansedda festivalen Coachella två gånger och agerat förband till The Rolling Stones.

Vad har ni kvar att göra?

– Spela på nya ställen. Ryssland, Afrika, Fjärran östern... Men det viktigaste är att göra mer Hives-musik. Jag är väldigt nyfiken på hur vår nästa skiva ska låta, det är vad som för mig framåt just nu, säger Pelle Almqvist.

Kommer den att dröja lika länge?

– Hoppas inte.

Sofia Juvel/TT Spektra

Mer läsning

Annons