Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Refreshments

/

Intet nytt under solen, men grabbarna i The Refreshments är inte särskilt intresserade av att det ska låta så mycket annorlunda om sina plattor, från den ena till den andra.

Annons

Finns väl heller ingen anledning att ändra körriktning efter tolv guld- och två platinatavlor på väggarna i studion. Här kommer nog en till succé i raden, för på cruisingen ”Ridin’ Along...” hör jag ingenting som tyder på att framgångens vindar ska mojna. Tvärtom finns det en hel del att gotta sig åt bland dussinet spår där Jocke Arnell, Gävles och Furuviks svar på Per Gessle, snickrat till tio medan Micke Finell varit med och skrivit en. Plattan avslutas med en laddad tolkning av Chuck Berrys uppkäftiga ”It’s My Own Business”.

Refreshments har en ansenlig mängd fans och 99 procent av dem torde vara nöjda med detta nya material. ”Cadillac Woman” är den låt som bryter mönstret, där Arnell enligt beskrivningen gapar rakt in i en överstyrd Green Bullet-mikrodon som pluggats in i en Fender Bassman, medan Jonas Göransson skjuter iväg Johnny ”Guitar” Watson-slingor från hösten. Det ni!

”Rocket & Novelty” har också en speciell historia, där Jocke inspirerats av gamle idolen Mickey Jupp som under ett besök på Järnvägsmuseet berättade om en 1800-talstävling mellan två lok inför öppnandet av järnvägen mellan Manchester och Liverpool. Förutom Jupp finns också influenser av andra gamla förebilder som bandet har, exempelvis Sir Douglas Quintet och NRBQ. Fast balladen ”By Your Side” låter mest som Everly Brothers och/eller Paul McCartney.

De som gillar boogiepianisten Johan ”JB” Blohm får också sin beskärda del av kakan med ”Cool Is A Rule” som bjuder på en mycket passande text som Jocke skrivit till och om honom.

In summa: Efter 22 år är The Refreshments lika uppfriskande som någonsin förr. Bandet är som Zlatan, älskat och hatat.

STEFAN ANDERSSON

Mer läsning

Annons