Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”The Voice” håller klassen fortfarande

/

Åldern är ett högt pris för mognad. Ja, han sa det själv, den gode Tommy Körberg, som blir 64 i sommar (!), och det är nog sant både i hans eget fall som många andras.

Annons

Kan inte erinra mig att jag sett honom så komplett och just moget underhållande på en gästrikescen – och då är att märka att jag upplevt åtskilliga konserter där Körberg låtit sin självgoda, buffliga stil ta överhanden. Så inte nu där han undvek att sprida spott och spe över kollegor i branschen, närmast var nog Björn Skifs som snodde Tommy på kyrkosången under Viktoria/Daniel-bröllopet. Här bjöd han på en synnerligen varierad föreställning i två akter, tidsmässigt mycket generöst tilltagen och ändå syntes han ha flera blad kvar i sin blädderpärm med låtar som han och bandet repat in. Nästan tre timmar (inklusive pausen) höll han publiken i en praktiskt taget fullsatt salong på prima humör.

Det blev ett akustiskt gig som hette duga där Tommy hade ett tajt fyrmannaband bakom sig med två fullkomligt lysande gitarrister, Johan Liljedahl och Max Schultz. Repertoaren var en härlig mix av svenska och mestadels utländska vispoeter, pop- och rockstjjärnor. En del kärlekstexter, andra ekivoka sådana och i övrigt handlade det om religion och funderingar om livet och det som småningom väntar oss alla.

Pärlbandet bestod av bland andra Astrid Lindgren (”Fattig bonddräng”), Cornelis (”Babyland” och ”Lillasysters undulat”), Brel, Bellman, Don Henley (Eagles), Frank Zappa, James Taylor och John Hiatt.

Tommy Körberg är ”The Voice” personifierad. Han har en pipa som inte lämnar något i övrigt att önska och den blir inte sämre med åren, snarare tvärtom. Dessutom har han lekfullheten, humorn, självironin och de teatraliska uttrycken i mellansnacken. Även om det är utdraget ibland så blir det aldrig tråkigt.

Självklart kom han inte undan sitt paradnummer ”Anthem” ur Chess som fick mig rörd till tårar i London en gång i tiden. ”Fait Accompli”, en annan av Benny Anderssons alster tillhör topparna även den.

En kanonkväll helt enkelt.

Mer läsning

Annons