Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiësto får folk att dansa

/
  • Tiësto tror inte att dansmusiken är tidlös och att merparten av låtar kommer att vara glömda om tio år. Däremot tror han att årets studenter kommer skråla med till de riktigt stora hitsen som Aviciis ”Levels” och Swedish House Mafias ”One” under klassåterträffen.

2012 är året då arenahousen exploderar i Sverige, men holländska Tiësto har redan spelat på de största scenerna i tio års tid. Hans genombrott har banat väg för de yngre stjärnorna.

Annons

– Aviciis framgång är också min framgång, säger den rutinerade dj-giganten.

Den 10 maj 2003 gjorde Tijs Verwest, mer känd som Tiësto, som första dj någonsin ett soloframträdande för 25 000 personer i sitt hemland Holland. För första gången på 23 år toppade en instrumental låt listorna i landet – trancelåten ”Traffic” spelades överallt. Först året efter, när dansgiganten fick äran att inviga OS i Aten, förstod resten av världen vad som höll på att hända.

– Plötsligt fick jag göra intervjuer för stora tv-kanaler, fick stora tidningsrubriker och hamnade på magasinomslag. Det var en stor förändring, säger 43-åriga dj-stjärnan när TT Spektra träffar honom timmarna före hans spelning på Summerburst-festivalen i Stockholm.

Han vill stå upp under intervjun så att han kan hålla sig alert. Han trampar otåligt. I logen finns en högtalare så att han kan känna in publiken och hålla koll på vilka låtar som spelas under kvällen. Han gillar inte upprepning.

– Mitt set är 50/50 improvisation och planering. Jag brukar alltid få justera något, speciellt på festivaler. Ibland kan jag få höra fem-sex låtar som jag själv planerat in och då får jag tänka om, säger han och ropar till och pekar på högtalaren.

– Denna låten! Den skulle ju jag köra. Jag som har gjort en bättre remix på den. Typiskt.

Sedan Tiësto var 16 år har han fått folk att dansa. Han var musikkillen som fixade låtarna till festerna och gjorde blandband till sina vänner. Sedan 90-talet har dj:ns roll förändrats från att vara en anonym magiker i ett diskret bås, till att lyftas upp som en centralgestalt som från en arenascen dirigerar den dansande horden vid sina fötter.

– Skillnaden är helt galen, men jag känner mig inte som en rockstjärna. Jag startade med att spela i ett hörn på en liten klubb där folk inte ens lade märke till mig. Jag har gjort en enorm resa och tänker alltid på det på scenen, då blir känslan starkare. Jag uppskattar verkligen allt som hänt mig, jag har haft sådan tur.

Tiësto har övergått från att spela sextimmars-sessioner med instrumental trance till ”lättare” musik som house med sångsamarbeten och remixer. Det är det senare som präglar den dansmusiktrend som blivit så stor i Sverige.

Låtarna och spelningarna är nu kortare. När han pratar om vilken typ av historiskt avtryck hans musik kommer göra är han osäker. Han tror inte att låtarna kommer bevaras lika väl som gamla 60-talsdängor.

– Dansmusik är en konsumtionsvara. Det som är bra just nu har ett bäst före-datum. Det finns undantag så klart. De stora hitsen blir man säkert nostalgisk över om 30 år, men de flesta låtarna duger bara i dag.

Trots att genren har stora krav på förnyelse, har Tiësto för länge sedan slutat ängslas över om han är het eller inte. Hans position är stabil och han känner sig inte hotad av den nya generationen stjärn-dj:s.

– Nej, faktiskt inte. Jag tror att jag på mitt eget sätt har jag hjälpt dem ganska mycket. Det är fantastiskt att se att en kille som Avicii kommer fram så fort och går så bra. Jag vet att jag har en del i det så hans framgång är också min framgång.

Sofia Juvel/TT Spektra

Mer läsning

Annons