Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka i Gävle med sina olämpliga låtar

/
  • Björn Rosenström. Minns spelningar i Gävle på Tre & Co i slutet av 90-talet och senast på Sun City/Heartbreak 1997.

Fortfarande är det full fart som gäller för den utbildade juristen som en gång i mitten på 1990-talet plötsligt dök upp som en komet och blev en vispoet att räkna med i nöjesbranschen.

Annons

Åtminstone rusade hans fans till skivbutikerna (det fanns sådana på den tiden) och köpte plattorna med de där kontroversiella, hemsnickrade studentvisorna med barnförbjudna texter.

Fenomenet Björn Rosenström, älskad och avskydd, lever och frodas. Han reser omkring i Sverige på alla typer av festivaler sommartid och på klubbar efter att höstmörkret gjort sitt intrång.

Som i kväll på Allstar i Gävle.

– Jag är lika förtjust i de stora som de mindre formaten och att lira på sportbarer, som i detta fall, brukar fungera alldeles utmärkt, säger Björn Rosenström. Dessutom behöver jag inte gå någon annanstans för att kolla in VM-kvalmatchen mot Färöarna tidigare på kvällen.

Med sig till Gävle har han Det Jävla Bandet där brodern Markus Lindvall spelar trummor.

– Jag började litet småskaligt som trubadur men de senaste tio åren har det varit bandet som gällt, berättar Björn. Vi brukar vara fem på scenen, men medlemmarna skiftar och genom detta också vissa instrument.

Om Rosenström har det sagts att han kan fler rim på könsord än någon annan svensk platinasäljande artist. Har du fortfarande samma ”sting” i texterna?

– Jag tror det. Att få publiken att garva har alltid varit viktigt för mig, jag blandar högt och lågt på ett personligt sätt och det tycks gå hem. Nya plattan ”Olämpliga låtar” har tagits emot mycket positivt.

Björn Rosenström är 42 år och uppväxt i stadsdelen Tynnered i Göteborg. Han har en jur.kand.-examen från Handelshögskolan i Göteborg där han snabbt blev känd för sina ironiska och humoristiska visor som han framförde på gitarr på olika kårfester. Han hamnade så småningom i en skivstudio för att spela in debutplattan ”Låtar som är sådär”, som nådde en sjätte plats på den svenska försäljningslistan.

Unxder ett antal år kombinerade han musik och juridik; men så småningom ville han satsa helt på musiken. Hans spektakulära vispop har enligt vissa kritiker handlat om incest och kvinnoförnedring, något som även gjort att han plockat bort en del låtar ur den gamla repertoaren.

– Så länge publiken garvar och sjunger med i nästan alla mina låtar så är det bara att köra på, hävdar han.

Mer läsning

Annons