Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timbuktu

/

Annons

Det här är alltså Timbuktus "mörka" platta. Okej.
När Sveriges mest folkkäre pk-rappare talar ut handlar det om att testa heroin, ett inbrott i Stockholm och att kasta skit över någon tjej som varit otrogen. Det är inte svårt att fatta varför Jason "Timbuktu" Diakité känner behovet av att skriva ett album som öppnar dörrar mot andra roller än den som förnumstig radiokändis. Applåder för den idén och när singeln "Dödsdansen" landade i radions a-rotation var det säkert många med mig som kände att något stort var på gång.
Den känslan går över så fort "Sagolandet" rullar igång. Det är svårt att bortse från att Timbuktu har ett starkare uttryck som radiopratare än rappare. Mitt i hatlåten "Resten av ditt liv" bryter han in med en hurtig monolog som skulle kunna vara lånad från någon av P3:s humorshower. Här recenseras inte radio, men kan vi vara överens om att "Mammas nya kille" inte är en bra referens när en av landets största rappare biktar sin smutsiga byk?
Timbuktus ambition är berömvärd, men han når inte fram till smutsen. Han lämnar aldrig den närmast folkbildande position han vunnit i den svenska offentligheten. I stället står han och pekar på sitt förflutna och liksom: "Titta, jag har också gjort dumheter, men jag ångrar mig och – lucky me – jag blev rikskändis och miljonär ändå. Hörrni kids – testa inte det här hemma."
Timbuktus mörka förflutna? Jamen grattis då Jason Diakité, det finns många som skulle byta utan att blinka.

CARL CATO

Mer läsning

Annons