Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredje gången gillt för Robyn?

/

Dansar Grammyjuryn till det svenska dansmusikundret? Natten till måndag tävlar Avicii, Swedish House Mafia och Robyn om musikvärldens finaste pris.

Annons

Grammygalan i Los Angeles natten till måndag kan ge Robyn kvitto på att hon slagit igenom på allvar i USA. Svenskan är nominerad i två klasser; för bästa dans-/electronicaalbum och bästa danslåt, för ”Call your girlfriend”.

Av de sex nominerade i den kategorin är tre svenska. Swedish House Mafia kan vinna för ”Save The World” och stjärn-dj:n Avicii har lyfts fram för sitt samarbete med David Guetta på ”Sunshine”.

Även Göteborgssymfonikerna är nominerade i en kategori för klassisk musik.

Robyn har varit nominerad två gånger tidigare utan att vinna - så det kan bli tredje (eller fjärde) gången gillt.

Annars förväntas Adele dominera galan. Brittiskan dominerade ju fullständigt topplistorna på båda sidan Atlanten under 2011 och hon är nominerad till sex priser, liksom Foo Fighters och Bruno Mars. Kanye West har fått flest nomineringar, sju stycken, men den som kan sin Grammyhistoria vet att hiphopstjärnan sällan får gå hem med de tunga priserna. Han har visserligen varit nominerad hela 44 gånger och vunnit 14 priser genom åren, men aldrig något av de tre tyngsta priserna, för årets låt, skiva eller album.

Grammygalan är ofta platsen för spektakulära framträdanden. I år är huvudnumret Brian Wilsons återförening med de övriga i Beach Boys. De uppträder tillsammans för första gången på 20 år. Även Adele gör comeback och sjunger live offentligt för första gången sedan sin operation på stämbanden i november.

Grammygalan direktsänds i TV 11 i Sverige 02.00, natten till måndag med LL Cool J som värd. Även stjärnor som Coldplay och Rihanna, Katy Perry, Bruce Springsteen, Foo Fighters och David Guetta uppträder.

Mer läsning

Annons