Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Usher stannar aldrig upp

/
  • Usher har letat efter sig själv. Det han funnit är insikten om att allting förändras.

Det har gått 18 år sedan Usher släppte sitt första soloalbum. Sedan dess har han sålt i runda slängar 45 miljoner album världen över och samlat på sig ett helt gäng utmärkelser och prisstatyetter. Att stanna upp vore lika med döden, menar han.

Annons

Ushers sjunde studioalbum, ”Looking 4 Myself”, står rykande färskt på de virtuella skivhyllorna. Som titeln antyder har sångaren letat efter sig själv. Sökandet är ännu inte över, berättar han för TT Spektra i telefon från London.

– Man ägnar en livstid åt att söka efter sig själv, och det man hittar är förändring. Förändring är det enda man definitivt kan räkna med. Den stund man bestämmer sig för att stanna upp och inte tillåter sig själv att förändras, växa och utvecklas – det är döden, säger han allvarligt.

Han började jobba med skivan för ett och ett halvt år sedan, och han beskriver den som ”mer av en musikalisk resa än vad de tidigare albumen varit”:

– Den är en produkt av hur jag tycker att världen låter just nu. När jag förberedde skivan lyssnade jag på vad som spelades på radio i världen, och jag noterade att det inte finns några barriärer mellan olika genrer längre. Det är nästan som att det pågår en enda enorm fest, kanske för att diskjockeyns roll har blivit viktigare än någonsin. Så jag bestämde att jag skulle göra en skiva som talade till världen.

Som av en händelse släpptes hans nya album nästan samtidigt som Justin Biebers andra skiva, ”Believe”. Usher har varit Biebers mentor sedan flickidolen upptäcktes för fyra år sedan, och det finns många likheter de två artisterna emellan. Bådas karriärer tog fart när de var i tidiga tonåren och de har båda fått växa upp i rampljuset.

– Jag ser mig själv i honom. Jag är väldigt stolt över det han gör och hur han vuxit, säger Usher om sin nu 18-årige skyddsling.

Ushers pappa lämnade familjen när han sångaren var liten, och i början av 2008 gick han bort. Nu har Usher själv två söner, tillsammans med sin exhustru Tameka Foster. I låten ”Sins Of My Father” berättar han själv sin historia.

– Storyn öppnar upp kapitel i mitt liv som jag annars inte velat prata om, som berättelsen om mig och min pappa. Efter att jag förlorat min pappa började jag analysera hur jag själv är som pappa till mina pojkar. Och några av de situationer jag behövt gå igenom som person har kommit av hur jag uppfostrades – och hur jag inte uppfostrades – när min pappa inte fanns där, berättar han.

Tre av albumets mer dansanta låtar är skrivna av svenskar: Max Martin, som han arbetat med tidigare, och Swedish House Mafia.

– Att jag jobbat med Swedish House Mafia beror på att jag lyssnat mycket på deras musik. Jag är ett fan, förklarar han kort.

Först nästa år ger sig Usher ut på turné. Schemat släpps någon gång i slutet på året, men han räknar med ett Sverigebesök:

– Med tanke på alla svenska hits och svenska producenter, självklart. Att komma till Sverige känns givet.

Therese Lindström/TT Spektra

Mer läsning

Annons