Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdig hyllning till Mark Knopfler

/
  • Originalet och kopian. Gitarristen Stefan Jonsson i Sultans Of Swing spelade nästan lika bra som ”sin master” Mark Knopfler.Foto: Lasse Halvarsson

Idén med tributeband är ganska fascinerande.

Annons

Att ett coverband kan få flera hundra personer att betala 350 kronor en söndagskväll i oktober för att höra tolkningar av Dire Straits-låtar är förbryllande, men tidigare i år har band som gett uttryck åt både Pink Floyd och Queen gjort succé här. Det intressanta måste vara att publiken räknar kallt med att band som uppträder på Konserthuset är av den kvalité att de är värt pengarna – och chansen att få se Dire Straits 2011 är väl lika med noll.

Till en röst som mässade ”I Want My MTV” kom bandet upp på scenen och sparkar igång ”Single Handed Sailor”.

Dire Straits är ett av tidernas största band, enbart skivan ”Brothers In Arms” såldes i 25 miljoner exemplar och turnén som kom året efter sågs av en halv miljon personer. Trots att de debuterade så tidigt som 1978 och slog igenom redan då med den suveräna ”Sultans of Swing” har faktiskt gruppen bara gjort sex plattor.

I söndags kväll fick en mer eller mindre i ordning kronologisk presentation av bandets historia. Lite roligt var att Sultans Of Swing hade med sig en ciceron som berättade bandets historia och småroliga anekdoter mellan låtarna. Att Dire Straits inte var världshistoriens mest imagekrävande band gjorde nog att bandet kunde fokusera på musiken och det klarade de alldeles utmärkt.

Sångaren Jerry Rajamäki lät väldigt lik Mark Knopfler, men kvällens stora stjärna var gitarristen Stefan Jonsson. Många gitarrsolon blev det, långa låtar men det som var bäst var att bandet, under det ordinarie programmet, valde att luta sig mot den softare delen av Dire Straits repertoar och att vi slapp tramslåtar som ”Walk Of Life” och ”Twisting By The Pool”.

En trevlig kväll var det, tributeband är här för att stanna. Åtminstone om de är lika bra som Sultans Of Swing.

Peter Alzén

Mer läsning

Annons