Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi lever-skivan visar på jävlaranamman i Gävles musikliv

/

Blandade artister
"Vi lever - 20 klassiker från Gävle"
(Egen utgivning)
DIVERSIFIERAD GÄVLEROCK
Betyg: 4 av 5

Annons

Riksuppmärksammade boken "Vi Lever - när rocken kom från Gävle" från i fjol, förlänger sin tid i rampljuset på ett förtjusande sätt. Som ett komplement till boken kommer nu ett soundtrack som följer det skrivna ordet i kronologisk ordning.

Gamla inspelningar har rotats fram ur gömmorna, rustats ljudmässigt på digital väg och ger en fascinerande bild av hur musiken lät i Gävletrakten mellan 1970-1990.

Som lyssnare förundras man exempelvis av Mora Träsks proggrocksfas fjärran från barnmusikens "Fader Abraham" eller Thomas Di Levas Modaern Art som gör en finfin John Foxx/Gary Numan-influerad "Envy".

Alla artister tar ju sina första stapplande steg innan de landar i någon slags trygghet, men det är ändå anmärkningsvärt hur många sånger på den här samlingen som har hitpotential. Quiets baktaktspop i "En ovanligt vanlig tjej" borde ha varit en jättehit och Ex-Pops (med Håkan Ahlström från Traste Lindéns Kvintett) "Galen militär" är fortfarande högaktuell. Och det finns mer av hög kaliber här.

Många av de lokala ynglingarna på plattan växte upp och har fortfarande musiken som huvudsyssla; Larry Forsberg, Claes Olsson, Ulf "Rockis" Ivarsson och Christer "Muttis" Björklund är några exempel.

"Vi Lever" är en palett med många starka färger där progg, punk, new wave, rap, fusion, goth och hårdrock målar med yviga penseldrag och visar vilket jävlar anamma det var i trakten under två decennier.

Det här är både party och historiedokumentation.

Mer läsning

Annons