Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken succé!

/

Klockan är åtta, publiken söker fortfarande efter sina platser. Regnet öser ner. Men det dämpar knappast stämningen hos den förväntansfulla publiken.

Annons

Förra året drog Salem al Fakir halvfullt i Dalhalla.

I år är publiktrycket så stort att alla 4 000 biljetterna har gått åt och man har till och med satt in 150 extrastolar.

Och själv är Salem nervös, berättar han. Det här är nämligen hans enda spelning i sommar. Han har inte stått på scenen på sex månader. Men att det blev just den här konserten, i den här arenan och inte minst, med Gävle symfoniorkester, berodde på att förra årets spelning blev den som han mindes allra bäst och gärna ville göra om.

Och taggade är alla, Salem och hans kompmusiker, med bland andra brodern Sami som är tubaist egentligen, men som här främst agerar stämsångare med Salem och handklappare och inte minst Gävle symfoniorkester, som fått fantastiska arrangemang att spela.

Men Sami spelar även på sin tuba, i underbart vackra Manfreds dans tillsammans med Salem på fiol. Han tycks kunna spela alla instrument.

Det är framför allt dirigenten Hans Ek som gjort arren. De är spännande och innovativa, med både sprakande klanger, ibland finstämt och däremellan härligt ös.

Under fem nummer öser regnet ner. Sen kan vi fälla ner regn- huvorna och bättre ta till oss det som Salem och gänget serverar.

Det är feel-good music för hela slanten. Dessutom skapar Salem en intim feel-good stämning, trots den stora arenan och trots att vi sitter utomhus.

Han kör den här gången många av de låtar som han spelade förra året, som Dream Girl, Good song, 4 O’clock där vi får klappa i baktakt. Men de tål att höras många gånger. Det här borde egentligen spelas in på skiva, med symfoniorkester.

Hans pianospel är jazzigt och funkigt, hans röst ljus och intensiv och det är helt enkelt en njutning att lyssna till denna begåvade kille.

Den här konserten bjuder dess- utom på ett par överraskningar.

Första gästartisten är Oskar Linnros som levererar sina hits med laddad energi, Från och med du, Annie Hall och Genom eld.

Allra mest imponerad är jag av nästa gästartist, Petra Marklund, även känd som September.

Vilken utstrålning den tjejen har! Och vilken fantastisk röst!

Hon berättar att hon gick i samma gymnasium som Salem, men började när han hade slutat. Men i korridorerna berättade man om begåvningen Salem.

Undrar vad man säger i korridorerna om Petra i dag?

Även hon har varit sparsmakad med sina framträdanden. Men i oktober, den första, kommer September till Gävle och gör sin enda spelning i höst med Gävle symfoniorkester, en lördag i Konserthuset.

– För mig känns det så lyxigt att få jobba med en symfoniorkester. Och jag vet ju vad som krävs för att bli orkestermusiker, hur mycket de kan. Men min röst blir ett instrument i den orkestern, berättade Petra för mig.

I höst ska hon annars åka iväg och jobba fram nytt material.

Och konserten i Dalhalla då! Jo, vilken succé det blev! Publiken ville aldrig ge sig och till slut fick Salem sätta sig vid flygeln för att försöka komma ihåg någon låt som inte var repad, efter flera extranummer. Det gick väl så där, minnet svek, men publiken och jag gick därifrån lyckliga.

Mer läsning

Annons