Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visuell folkpop från Västafrika på teatern

/
  • Fatoumata Diawara föddes i Elfenbenskusten. I kväll kommer hon med sitt band till Gävle teater.

Västafrikansk folkpop bjuds det på när Fatoumata Diawara kommer till Gävle teater.

Annons

Dramatiska händelser ligger bakom hennes musikaliska konstnärsskap. Berättelser som hon lindar in i funkig folkpop. Bland annat fick hon under förödmjukande former överge sin karriär som skådespelerska och filmstjärna efter påtryckningar från sin familj. Med sin bakgrund som dansare och skådespelare anses en konsert med Fatoumata Diawara också vara en starkt visuell upplevelse.

Fatoumata föddes i Elfenbenskusten 1982. Hon blev lokalt känd som dansare och skådespelerska, inte minst för huvudrollen i Cheikh Oumar Sissokos långfilm ”La Genèse”.

Fatoumata flyttade till Paris i början av 2000-talet och spenderade sex år på turné med den internationellt kända teatergruppen Royal de Luxe. Hon är nu på flykt från det som tryckt ner henne och har med stor framgång skapat ett nytt liv som musiker och sångerska i Europa med ett samtidigt medryckande och melankoliskt sound.

Musikstilen som hon tillsammans med sitt band framför kan beskrivas som blues med soul- och jazzinslag. Genom texterna förmedlar hon sin kamp mot orättvisorna och den värld hon lämnat. I samarbete med Södra Teatern har Gävle teater nu fått chansen att arrangera en av fyra konserter i Sverige.

Mer läsning

Annons