Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Von Hertzen Brothers på turné med Opeth

Annons

Scorpions är på ingång och det är överhuvud taget rock som gäller detta veckoslut – start skulle det ha varit redan i kväll då fansen av progressiv rock och metal skulle få sitt lystmäte på Maxim i Gävle.

Men så blir det tyvärr inte.

Spelningen är inställd på grund av det dåliga vädret.

Opeth från Stockholm, hårdrocksbandet som skapat en egen nisch tack vare okonventionella kompositioner där låtarna ofta är väldigt långa, fortsätter i alla fall sin turné med sina polare från Helsingforsregionen, Von Hertzen Brothers.

Den sistnämnda gruppen är hela Finlands rockhjältar och har även gjort sig eftertraktad i England.

– Det är en ära att få turnera med Opeth som i gitarristen och låtskrivaren Mikael Åkerfeldt har ett musikaliskt geni, säger Mikko Von Hertzen, en av de tre bröderna i kvällens förband. Så sent som i mars fungerade vårt samarbete på en turné i öst-Europa och det var nog därför som vi fick en förfrågan om vi kunde åka med nu också på förvinterturnén.

Mikko har ett suddigt minne från ett besök i Gävle då han som 18-åring var ute på en privat Interrail-resa runt om i Europa.

– Besöket varade inte länge utan det handlade bara om en övernattning, berättar han.

Von Hertzen låter inte finskt utan snarare tyskt, förklaring?

– Enligt vad jag fått veta invandrade en av våra förfäder på tidigt 1800-tal till Sverige och hans ättlingar flyttade i sin tur till Finland. Men det skadar ju inte med ett tysktklingande namn när vi spelar i just Tyskland.

– Vår musik kommer från hjärtat och det passar ju bra att därför heta Von Hertzen, dessutom är ju tre av oss blodsbröder.

Ett annat musikaliskt motto som bandet lever efter har lånats från Kiss: ”Keep it simply”. Bandets sound beskrivs som en mix av Pink Floyd, Foo Fighters, Queens of The Stone Age med en smula indiskt Beach Boys.

– Vi är både tunga och gör a capella-låtar, förklarar Mikko.

Det är högst ovanligt att ett progressivt rockband lyckas klättra överst på de nationella topplistorna, finska Von Hertzen Brothers har dock lyckats med den bedriften hela tre gånger i Finland, med sitt andra, tredje och fjärde album. 

– Hoppas vår femte platta, ”Nine Lives”, som släpps i början av nästa år går lika bra, säger Mikko.

Uppsättningen ser ut som följer:

Mikko Von Hertzen – sång/gitarr, Kie Von Hertzen – gitarr/sång, Jonne Von Hertzen – bas/sång, Mikko Kaakkuriniemi – trummor, Juha Kuoppala – keyboards.

Mer läsning

Annons