Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”We will always love Whitney...”

/
  • Jennifer Hudson sjöng Whitneys gamla jättehit ”I Will Always Love You”.
  • Tvåfaldigt Grammynominerade Robyn blev utan priser på nattens gala. I stället vann amerikanske producenten Skrillex bägge klasserna.

Två stora sångröster stod helt i fokus på Grammygalan. Den brittiska soulstjärnan Adele som tog storslam med hela sex vinster och Whitney Houston vars plötsliga död låg som en skugga över hela galan.

Annons

Hon var nominerad i sex klasser och plockade hem vinsten i samtliga fall. Det blev verkligen en glädjens kväll för den 23-åriga brittiska soulsångerskan Adele när Grammygalan avgjordes i Los Angeles natten till måndag svensk tid. Framför allt tog Adele storslam i de tyngsta kategorierna årets skiva och årets låt med ”Rolling In The Deep” samt årets album med ”21”.

– Tack så väldigt mycket. Det här är ju löjligt, sa Adele i samband med att hon tog emot priset för årets skiva.

Under galan gjorde Adele även en triumfartad sångcomeback efter sin stämbandsoperation när hon framförde årets låt ”Rolling In The Deep”..

Men lika glädjande som galan var för Adele, lika stor var saknaden efter Whitney Houston. Sångerskans hastiga bortgång dagen före galan vilade som en skugga över hela showen, som leddes av raplegendaren LL Cool J.

– Vi kommer inte runt det här. Vi har drabbats av dödsfall i vår familj, sa rapparen innan han ledde de församlade i en bön.

Halvvägs in i den 3,5 timmar långa tillställningen intog Jennifer Hudson scenen för att framföra en stillsam tolkning av Whitney Houstons kanske mest kända låt ”I Will Always Love You”.

– Whitney, vi älskar dig, sjöng hon med tårar i ögonen i slutet av framträdandet som bestod av hennes röst och ett piano.

Det var många artister som ville hedra Houston i sina tacktal och i samband med framträdanden. Alicia Keys och Bonnie Raitt dedikerade sin duett ”A Sunday Kind Of Love” till både Houston och en annan stor röst som nyligen gått bort, Etta James.

De svenska vinstchanserna blev inte mer än just chanser. För Robyn skulle det ha blivit tredje gången gillt efter två tidigare försök. Den här gången var hon nominerad i kategorin bästa dans/electronica-album för skivan ”Body Talk pt 3” och i klassen bästa danslåt för ”Call Your Girlfriend”. Men liksom de tidigare två försöken fick den svenska popstjärnan lämna Grammygalan tomhänt.

Amerikanske dubstep-producenten Skrillex vann bägge klasserna.

Swedish House Mafia (Steve Angello, Axwell, Sebastian Ingrosso) och dj:n Avicii (Tim Bergling) blev också utan priser. Ytterligare ett bidrag hade svenska färger. Göteborgssymfonikerna var nominerade i en kategori för klassisk musik men snuvades på vinsten.

FOTNOT: Hela vinstlistan finns på http://www.grammy.com/nominees

Mer läsning

Annons