Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikalisk resa över Atlanten

MUSIK: Vi har sett Mattias Enn på Gävle teater.

Mattias Enn är som en fantastiskt spirituell intendent i Sveriges nöjeshistorias museum. En underhållare av den gamla skolan som artikulerar korrekt och som vet att artisteri kräver skådespeleri.

Jag har tidigare sett föreställningar med honom där han berättat om revykungar och efterkrigstidens Europa, så ämnet för denna föreställning – Svenska Amerika Linien – kändes på förhand inte lika intressant.

Men Mattias Enn lyckas göra till och med redarfamiljer i Göteborg intressanta. Han berättar om Svenska Amerika Liniens uppgång och fall, om de ståtliga fartygen som styrde från Sverige mot Frihetsgudinnan i väster. Han ikläder sig olika roller ombord, som en enmansföreställning av "Rederiet. Från den rika änkan som kryssar för att fördriva tiden till den emigrerade svensken som återvänder hem till ett land som svepts med av moderniteten och som han inte längre känner igen.

Musiken som den frackklädda Enn sjunger till, framför en skärm spm visar fartygets eleganta salong, är en blandning av allt från Taube till Cole Porter.

I en annan tid hade Mattias Enn varit en stjärna, nu får han nöja sig med en gles publik på Gävle teater. Men superproffset ger förstås ändå allt och de som trots allt trotsat novemberrusket älskar honom.

Tidigare när jag har skrivit om Mattias Enn har jag ordvitsat om hans efternamn. "Enn sådan underhållare" etcetera. Synd. Jag borde ha sparat den rubriken till denna föreställning om Göteborg.

MUSIK

"Svenska Amerika Linien"

Av och med Mattias Enn

Musiker: Lotta Hasselquist

Gävle teater, 24/11