Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket disk blir det...

Visst är det fascinerande med tv-kockar. En del fängslar en för att de lagar så bra mat, som den nakne kocken till exempel. Andra som de elaka kockarna för att de orkar lägga energi på att försöka påverka tjurskallar som inte vill förändras. Men andra fängslar av helt fel anledningar.

Jag kan sitta framför tv:n och plåga mig med att räkna hur många redskap tv-kocken drar ner för att åstadkomma en enkel rätt. En deciliter grädde hälls först upp i en vacker liten glasskål innan den försvinner ner i en kastrull. Likaså ett ägg. Och allt hackat grönt får sin egen lillapyts.

Jag vet, jag vet! Det är tv! Det är pedagogik! Det ska vara snyggt!

Men jag tänker ändå som den småaktiga människa jag är att det är ett fasligt slös med energi och diskmedel.

Och när det ska bakas ska fett smältas i ett kärl, mjölk värmas i ett annat och så ska de förenas i ett tredje. För så står det i recepten. Tar man en stor teflonkastrull kan man köra hela bakproceduren i den – förutsatt att man inte använder vassa redskap och maskiner förstås.

Apropå redskap – har ni sett utbudet? Specialredskap i plast och rostfritt till varje litet moment. Jag säger bara hamburgerpressare – vilket skämt! Där är det skönt att se tv-kockarna som klara sig med en bra kniv och en mixer.

Sen har vi ju två fantastiska apparater var. De sitter längst ner på armarna och är smidiga, rörliga och relativt starka. De duger inte att vispa grädde med och inte att mixa hallon men är alldeles utmärkta att till exempel blanda köttbullssmet med. (Utan ringar och rentvättade förstås.) Fingrarna känner direkt av alla klumpar. Och den som tycker att man inte ska ha fingrarna i maten frågar jag: Hur gör du sen när smeten ska rullas? Står och duttar med skedar?

Men troligtvis finns det något specialredskap för 200 kronor till sånt också.