Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket dödtid på kommunwebbarna

Uppstår en kris måste den finnas där - kommunens hemsida.
Men många kommunwebbar ligger nere under långa perioder.
Skellefteå, Botkyrka och Örebro klarade sig sämst under ett test i höstas.

Annons

När företaget Sitescanner undersökte tillgängligheten till landets 290 kommunwebbar 2005 fanns det kommunala hemsidor som låg nere i genomsnitt 3,5 timmar per dygn. Resultatet blev inte riktigt lika dåligt när undersökningen gjordes om i höstas, men det finns fortfarande kommuner som har riktigt dålig tillgänglighet.
Nere 8 dygn
Under den drygt fyra månader långa mätperioden i höstas låg till exempel Skellefteås kommunweb nere i 179 timmar eller nästan åtta dygn. Botkyrkas hemsida var inte tillgänglig i 160 timmar och Örebros i 130. Bland de övriga kommunerna på bottenlistan ligger nästan samtliga i Västra Götalands län: Bengtsfors, Dals-Ed, Mellerud, Färgelanda och Åmål.
- Det är naturligtvis inte bra om kommunwebbarna ligger nere så länge. Om det inträffar en stor olycka eller någon annan form av kris så är kommunernas hemsidor och andra myndighetswebbar något som allt fler vänder sig till. Om då någon av dessa ligger nere så försämras givetvis informationen till medborgarna avsevärt, säger Malin Modh på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som startade sin verksamhet vid årsskiftet.
Dålig övervakning
Enligt Olle Bodelius, vd på Sitescanner, kan det finnas flera förklaringar till att en del kommuner drabbas av så långa störningar. 
- Men i väldigt många fall handlar det om att kommunerna inte övervakar sin egen tillgänglighet. Vi kan se att störningar som inträffar sent en fredag ofta håller i sig över hela helgen och inte åtgärdas förrän under måndagen.
- Många kommuner måste helt enkelt öka sitt engagemang. Det finns väldigt enkla metoder för att kontrollera tillgängligheten och det är också viktigt att kommunerna förbereder sig för belastningstoppar som kan inträffa under en kris och att man får klart för sig hur stor belastning webben klarar, säger han.
Merparten av kommunerna fick dock godkänt betyg i undersökningen. De flesta låg nere enstaka timmar under fyramånadersperioden och det finns kommuner som inte hade en enda störning under hela hösten.

Mer läsning

Annons