Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket surr hos Björn

Vilken start på segelsemestern. Barometern visar 1 022 millbar. Det är ett bra tryck.

Gasten och jag startade med att gå till Granskär första semesterdagen. Sedan blev det ett besök på Eggegrund där gasten aldrig varit. Vi drog till Björn. Inte kulturredaktörn för där får man bara läderallergi, utan till Björns fyr vid Öregrundsgrepen. Det blev en lång rodd med jollen iland.

Tärnor och måsar blev förbannade där vi tänkt landa så vi fick ro närmare fyren. En mycket vacker plats. Vilken utsikt. Men flyfäna var på oss i tiotusentals. Bara folk från Österfärnebo skulle ha stått ut. Jag slog ihop händerna och kunde räkna till elva döda flygfän.

Spindeln var nöjd. Hade näten fulla. Satt sedan och rapade.

Frukost i sittbrunnen var otänkbart. inte på grund av spindeln utan för myggorna. Gasten badade och sa att det var 20 grader i vattnet och myggfritt. Jag stack ner fötterna till anklarna när värken av kylan slog till i hela kroppen. Vi drog vidare till Örskärs fyr. Ännu en otroligt vacker plats. Det finns förbindelse dit via Gräsö, ett vandrarhem finns i de gamla fyrbostäderna allt i STF:s regi.

Örskär, en av Sveriges äldsta fyrar, tändes 1740. Ritad av slottsarkitekten Carl Hårleman. Åk dit. En grym historia finns om ortsborna på Örskär. På väg hem från julottan 1877 drunknade 15 av öns 70 invånare. Efter den händelsen avfolkades ön. Det blev nattlig dramatik för Jabowoky, vi drev på en sten. Upp som en raket och förtöjde om.

Nästa anhalt blev Öregrund för proviantering och tvagning.

Det är 100 år sedan Evinrude, en norrman, började sälja utombordare på 1,5 hästkrafter. Det var Oles fästmö som ville ha glass. Ole som var en kavaljer rodde åtta kilometer till närmsta glasskiosk. Hårt liv, sjömanslivet.

Men när han kom tillbaka med glassen hade den smält. Det var då han bestämde sig för att konstruera en motor till roddbåten. Undrar om Widegren fått igång sin snurra i sommar.

På Clas Ohlson säljer man en metmask som imiterar en vanlig mask, biologiskt nedbrytbar, 59 kronor för 18 gram. Vad säger man om det?

Panta rei

Lasse Halvarsson