Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mygg på tapeten mitt i vintern

TÄRNSJÖ
Trots en bitande kyla utanför lokalen hade inte landshövding Mats Svegfors svårt att riktigt känna den myggplåga som råder i Österfärnebo och Tärnsjöområdet.
Mats Svegfors fick i höstas regeringens uppdrag att leda en utvärdering av hittillsvarande myggbekämpning och även ta fram en handlingsplan. Som ett led i kunskapsinhämtningen hade han kallat till möte och många mötte upp med synpunkter.

- Samtidigt kan inte min utredning ligga till grund för några åtgärder i år utan det blir för framtiden. I år blir ett mellanår i stort som förra året, framhöll han.
Ett faktum som många pekade på är den spridning av mygg som skett sedan det svåra myggåret 2000. Det har medfört att områden långt ifrån tidigare kärnområde drabbats mycket svårt. Nu finns en rädsla att en kommande bekämpning ska koncentreras till Dalälven och inte ge hjälp åt områden längre bort som exempelvis Möklinta och Huddunge.
- Läget är så svårt att det finns risk att folk tar problemet i egna händer - spillolja är billigt, uttryckte en av deltagarna.
Men det är inte bara de boende i området som drabbas utan många näringsidkare förlorar värdefulla intäkter. Inge Lindgren, som i 30 år drivit Gysinge Värdshus med konferensverksamhet, beskrev att han upprepade gånger tvingats boka av konferenser med internationellt deltagande just på grund av myggplågan.
- Vi bor i ett katastrofområde och något måste göras nu, betonade han.
Andra pekade på den smittspridning av bland annat Ockelbosjukan som blivit en följd av myggen och Mats Svegfors påpekade att det är inte bara de biologiska aspekterna som ska beaktas. Även den sociala delen ska studeras med djupintervjuer med personer från området liksom den rättsliga delen som är viktig vad gäller flygbesprutningen.
Mats Svegfors ansåg även att de boende enträget ska uppvakta sina politiker på riksplanet för att skapa en förståelse för myggens inverkan på livet i området. Och en av deltagarna betonade att myggplågan går helt enkelt inte att beskriva, den måste upplevas.
Det kommer att bli ytterligare möten i vinter och vår innan utredningen blir klar i april.

ULF GRANSTRÖM