Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mygg trots besprutning

ÖSTERFÄRNEBOSnart blir det myggigt i Österfärnebo.

Annons
Regnandet har gett översvämningar där mygglarverna frodats.
- Hade vi haft pengar hade vi gjort en BTI-bekämpning, säger Martina Schäfer, forskare vid projektet Biologisk myggkontroll.
Hittills har det rapporterats om en relativt myggbefriad sommar i Österfärnebo med omnejd. Det beror dels på det fina vädret under våren och försommaren. I mitten av maj genomfördes också en BTI-bekämpning, något som ytterligare minskade myggmängderna. Över 95 procent av larverna slogs ut.
Den bekämpningen blev dock årets sista eftersom projektet har slut på pengar.
Staten bidrar i år med bara 2,1 miljoner kronor till myggbekämpningen i Nedre Dalälvsområdet. För att klara en fullgod bekämpning krävs minst fyra miljoner kronor.
Nu visar det sig att det skulle finnas behov av ytterligare en bekämpning. Det regn som kommit de senaste veckorna har bidragit till flera lokala översvämningar.

Stickmyggor
Det innebär att en större antal mygglarver har kläckts. Följden blir att mängden stickmyggor kommer att öka kring nedre Dalälven under de närmaste veckorna.
Blir det mer regn kan det bli värre ändå.
- Risken finns om älven stiger och det fortsätter att regna. Vi får hoppas att det blir ordentlig sommar någon gång, säger Martina Schäfer.
Hon säger att larvmängden är hög även om antalet mygglarver inte ligger på de jättenivåer man hade rekordåret 2000. Då var området kring nedre Dalälven nätt och jämt beboeligt.
- De mätningar vi gjort nu visar på 20-50 larver per dipp, alltså per 250 milliliter, säger Martina Schäfer.
Grundkravet för en besprutning är att det är fler än fyra larver per liter över stora ytor och 50 larver per liter i pölarna. Nivåerna nu ligger alltså betydligt över det kravet.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist_gd.se