Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myggart i Gästrikland kan sprida Zikaviruset

Den Silvertecknade trädhålsmyggan (Aedes geniculatus), en myggart som finns i Gästrikland kan sprida det omtalade Zikaviruset.
Det konstaterar nu Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som i ett projekt ska utreda hur stor risken är att vi kan smittas av sjukdomar som sprids via myggor.

Sjukdomar som sprids via bland annat myggor och fästingar är ett växande problem i världen. Men här i Sverige har vi, enligt SVA, än så länge varit ganska förskonade, även om sådana sjukdomar förväntas öka även här i framtiden.

Läs mer: Myggbekämparen Jan Lundström får nytt uppdrag – ska utrota Zikaviruset

Därför ska nu Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, tillsammans med olika myndigheter utveckla verktyg för att beräkna risker och platser för myggangrepp.

Med sådan information är det, enligt SVA, lättare att hitta de områden där risken för smittspridning är som störst.

– Det vi är mest intresserade av är att lära oss om sjukdomsspridningen, säger forskaren Anders Lindström.

Just nu sker en explosionsartad spridning av Zikaviruset, i framför allt Latinamerika. Viruset sprids med myggor och kan ge en mild febersjukdom med hudutslag och ibland ledvärk, enligt Folkhälsomyndigheten. Världshälsoorganisationen WHO klassade nyligen smittspridningen som ett internationellt nödläge.

Att viruset även kan komma att spridas här i Sverige går inte att utesluta, även om risken är liten som det ser ut just nu.

Men det finns en myggart, Silvertecknad trädhålsmygga, som kan sprida viruset även här i Sverige. Det är en mygga som SVA även hittat här i Gästrikland.

– Den myggan finns här men den är inte så vanlig, säger Anders Lindström.

Här i Sverige finns bland annat Ockelbosjukan som sprids via myggor, även om den inte är så vanlig.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som finansierar projektet som leds av forskare Anders Lindström. Medverkar gör även bland annat Folkhälsomyndigheten och Naturvårdsverket. Men trots att mycket kunskap om myggors utbredning finns i Nedre Dalälvsområdet, har inte Jan Lundström, bekämpningsledare vid Biologisk myggkontroll fått någon förfrågan om att delta i projektet.

– Jag blev förvånad. Det enda som kan myggbekämpning i landet är ju jag och mina kollegor, varför inte ta tillvara på den kunskapen, säger han.

– De tittar ju på myggen vid Nedre Dalälven. Det här projektet är mer på nationell nivå, säger Anders Lindström.

Projektet pågår fram till 2017.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!