Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myggbekämparen Jan Lundström får nytt uppdrag – ska utrota Zikaviruset

Jan Lundström, bekämpningsledare för myggbekämpningen vid Nedre Dalälven, kallas nu in som expert för att utrota Zikaviruset.
I slutet av februari åker han till Brasilien för att ingå i en internationell expertgrupp.
– Zikaviruset är ett helt enormt problem, säger Jan Lundström.

Jan Lundström är bekämpningsledare för bekämpningen av myggor vid Nedre Dalälven, och doktor i medicinsk vetenskap. Det gör att han nu i måndagskväll fick frågan av IAEA, International Atomic Energy Agency, om att ingå i en grupp av internationella experter.

– Jag har samarbetat med IAEA länge. Vi blir nog ett 30-tal personer som åker till Brasilien i en vecka för att diskutera metoder för att bekämpa Zikaviruset, säger han.

Metoden som experterna främst ska diskutera heter Classical SIT, och går ut på att sterilisera hanar genom att utsätta myggorna för röntgenstrålning.

– Det gör man genom att sätta upp stora kolonier och odla fram myggor i stora fabriker. Ett arbete som kan vara på gång i Thailand snart. Sen skickar man ut de här myggorna som är steriliserade, säger han.

I en rapport av Jan Lundström om hur Vectobac G, bekämpningsmetoden som används i dag vid Nedre Dalälven, kan minskas diskuteras även den här metoden som ett eventuellt nytt sätt för att även bekämpa stickmyggorna vid Nedre Dalälven.

– Eftersom stickmygghonorna ofta bara parar sig en gång i livet kan den här metoden vara effektiv, säger han.

Går det att bekämpa Zikaviruset?

– Det är klart att det gör. Det är en fråga om resurser, säger Jan Lundström, som åker till Brasilien den 20 februari.

Zikaviruset sprids med myggor och kan ge en mild febersjukdom med hudutslag och ibland ledvärk, enligt Folkhälsomyndigheten. Världshälsoorganisationen WHO klassar smittspridningen som ett internationellt nödläge.