Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myggbekämpning en tredje gång

Regnet fortsätter sätta käppar i hjulet för myggbekämpningen. Dalälven har stigit och nya ytor läggs under vatten. Ytor som ger översvämningsmyggens ägg chans att kläcka igen.

– På fredag räknar jag med en fortsatt bekämpning, säger Jan Lundström, projektets vetenskaplige ledare.

Annons

Dalälven har stigit kraftigt de senaste dagarna och ligger nu mer än tre decimeter över nivån vid den förra bekämpningen. Det innebär att en hel del ny mark läggs under vatten. Även på de ytorna finns översvämningsmyggens ägg som kläcks fram när vattnet värms upp och blir syrefritt.
Myggprojektet har kvar en del material och pengar från den senaste bekämpningen. Det kommer nu väl till pass för en kraftigt riktad bekämpning, uppger Jan Lundström. Han beräknar att bekämpningsmaterialet ska räcka till runt 800-900 hektar.
– Vi siktar på en prioritering kring Färnebofjärden, säger han.
De kommande dagarna ska projektets personal åka runt och se över larvutvecklingen på de nya översvämningsytorna för att starta bekämpningen vid rätt tidpunkt.
Det biologiska bekämpningsmedlet, Vectobac G, som har den aktiva bakterien Bti, kan bli godkänt inom EU. En process pågår där Italien har uppdrag att se över medlets påverkan på naturen och om det kan bli godkänt. Jan Lundström anser att det är nästan klart att EU kommer att godkänna Vectobac G. Men att få ett godkännande i Sverige tror han kan ta tid, allt beror på vilka krav Kemikalieinspektionen ställer och han anser att Kemikalieinspektionen ställer större krav än vad miljöbalken föreskriver.
– Det kan försvåra eller hindra en registrering i Sverige och vore djupt olyckligt, säger han.
Speciellt som ett dispensförfarande tar tid och kräver stora resurser. Samtidigt som översvämningsmyggen sprider sig över landet och allt fler områden kommer att kräva en bekämpning.