Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myggen fredade i Gysinge

Först kom klartecken från Kemikalieinspektionen för en bekämpning av myggen i Gysinge. Men knappt hade bläcket torkat förrän dispensen drogs tillbaka. Nu fruktar näringsidkarna att turisterna flyr.

Annons

Gysinge Bruk med anor från 1600-talet har blivit ett populärt turistmål. Här finns porten in till Nedre Dalälvens nationalpark som lockar många besökare.

För näringsidkarna är turisterna närmast en förutsättning. Ulla Lövgren driver Gysinge Hantverk i Krokiga smedjan och tycker att Naturvårdsverkets nej känns mindre roligt.

– Det skrämmer bort turisterna, även om det är betydligt mindre mygg inne på bruket, säger hon.

Även för Christer Björkman som driver Gysinge Brukshandel är sommaren viktig. Han tycker mest synd om de boende på Mattön, men flyr turisterna Gysinge så drabbas han hårt.

Han ställer sitt hopp till landshövding Barbro Holmberg och att hon ska agera. För som han uttrycker det måste det finnas sunt förnuft och visst är det otroligt att man kan bekämpa myggen i hela Europa, men inte här.

En som inte lider av myggen är Ula Pettersson, nyinflyttad från Göteborg. Att det blev Gysinge beror på den underbara naturen och hon tycker det är svårt att följa alla turer kring bekämpningen. Även om hon räknar med en mygginvasion så skräms hon inte.

– Visst blir jag också biten, men jag reagerar inte på myggbetten, säger hon.