Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myggen gör att kunderna sticker

Den senaste myggexplosionen har blivit dubbelt negativ för Österfärneboområdet
Först den rent faktiska förekomsten av groteskt stora mängder mygg.
Sedan uppmärksamheten från riksmedia om det tortyrlika i att vistas i trakten.
Därmed har hela landet fått veta – och vilka andra än fakirer vill då åka dit?
Bara den senaste veckan har Gysinge Wärdshus fått avbokningar för runt 400 000 kronor.

– Det är tungt nu, säger Richard Forsling, en av de nya ägarna till värdshuset. Jättemycket folk nerifrån landet har avbokat den senaste veckan bara.

– Den senaste kom alldeles nyss. Det var ett par från Polen som tänkt bo här i 13 dagar. Före det avbokades ett bröllop. Bara de båda avbokningarna är ganska mycket pengar för oss.

Uppepå de rena avbeställningarna inser Wärdshuset att de går miste om en massa gäster de aldrig ens kommer i kontakt med.

– Vi vet ju att folk som rör sig efter vägarna och skulle besöka Gysinge och oss under normala förhållanden inte ens svänger in i Gysinge.

Det är under sommaren värdshuset ska bygga ekonomi för resten av året.

– Just nu är trösten att vi fick en beställning av ett sällskap som vill komma och titta på fåglar i nationalparken i februari.

Richard Forsling och hans kollega Miranda Östblom gör vad de kan. I avsaknad av hjälp från myndighetssverige har de köpt myggfällor både för inom- och utomhusbruk.

– Fast jag tror egentligen inte de räcker till. Det kommer mygg från alla håll och i såna mängder, men vi måste försöka.

Richard Forsling ser det moment 22 han försöker driva värdshuset i:

– Det är konstigt att de säger nej till bekämpning eftersom ingen vill vara i nationalparken nu. Folk som vill komma till nationalparken vill ju ändå inte komma hit.

Även fastighetspriserna i området påverkas negativt av myggeländet. Det är inget att skryta om vid en försäljning.

– Ja, det är ingen positiv situation där, säger Per Bonnevier på Svensk Fastighetsförmedling i Sandviken.

Det är svårt att sätta exakta siffror på hur mycket priserna påverkas eller hur mycket svårare en försäljning är. Men mönstret är tydligt.

– Det är väl ganska logiskt. Har man något som närmast är att beskriva som en sanitär olägenhet så är det inte bra för affärerna. En mindre marknad gör att det blir svårare att sälja och att säljaren får mindre betalt, säger han.

Att Österfärnebo och Gysinge med omnejd blivit riksbekant som en myggdiktatur märks hos mäklarna.

– Det händer att spekulanter som först visat intresse för en fastighet läst på lite om området och avböjer.

– Och skulle man ha en visning en myggig dag i det området så är det inte så bra.

”Vi vet ju att folk som rör sig efter vägarna och skulle besöka Gysinge och oss under normala förhållanden inte ens svänger in i Gysinge.”

Richard Forsling

Gysinge Wärdshus

”Just nu är trösten att vi fick en beställning av ett sällskap som vill komma och titta på fåglar i nationalparken i februari.”

”Och skulle man ha en visning en myggig dag i det området så är det inte så bra.”

Per Bonnevier

Svensk Fastighetsförmedling