Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myggen invaderar Gysinge

Naturvårdsverket sa nej till myggbekämpning inom ytor där myggen tidigare bekämpats. Nu övertar myggen Gysinge och det dröjer till hösten innan de sista försvunnit.

Det blev precis så illa som myggforskarna förutspådde.

Det lokala regnet satte stora ytor sank mark under vatten och gav mycket goda förutsättningar för översvämningsmyggens ägg att kläcka.

Naturvårdsverket stoppade ändå bekämpningen intill Gysinge, något som gör det omöjligt att vara ute. Men myggplågan har bara börjat, om några dagar kommer den verkliga invasionen.

Speciellt besvärligt är läget så här långt på Mattön och när GD träffade några av de boende hade de inga vänliga ord att säga om myndigheternas fruktansvärda svek. Ett svek även mot den tidigare miljöministern, Kjell Larsson, som efter besöket år 2000 ansåg att så här ska ingen behöva ha det.

– Jag har min första semesterdag och nu är hela årets semester på fyra veckor förstörd, säger Lise Rafn.

Hon beskriver hur hela familjen lider och familjens hund, samojeden Zaco, är nästan knäckt. Lise Rafn hade tänkt ha barnbarnen hemma under någon vecka, men det har hon redan slagit ur hågen. Nu får det i stället bli semester på annan ort med barnbarnen.

Men hela livet blir en plåga när myggen slår till. Lise Rafn beskriver hur hon tvingas dammsuga mygg varje gång hunden varit ute. I hans tjocka päls ryms många, många myggor som följer med in. Häromdagen när myggen började komma fick hon klippa gräset iklädd sina regnkläder för att undvika alltför många myggstick. Familjen har bott på Mattön i elva år, nu vill de flytta, men det är svårt att sälja huset.

Hans Falck kommer ut med mygghatt och tjocka kläder. Han ska se om jordgubbarna håller på att bli klara, men att gå ut utan skydd mot myggen är omöjligt. I 20 år har han bott på Mattön och han har rest världen runt och upplevt besvärliga insekter. Men något som en myggrik sommar på Mattön finns inte att uppbringa, är hans slutsats.

– Jag försöker sitta ute på älven och fiska så mycket som möjligt, men är det lugnt kommer de dit också, säger han.

Han har svårt att förstå hur myndigheterna tänker och tycker att det är ett märkligt resonemang att man ska skydda myggen.

– Ska man följa miljööverdomstolens dom om bekämpning inom skyddade områden som sätter folk före mygg så ska inte myndigheterna kunna säga nej egentligen, tycker han.

I Österfärnebo försöker man nu skapa tryck mot både kemikalieinspektionens och naturvårdverkets handläggare.

En lista med namn och telefonnummer på handläggarna finns vid ortens butik. Men även om myndigheterna nu ger klartecken för en bekämpning är det för sent för i år. Nu tvingas befolkningen leva hela sommaren med myggplågan.