Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myggen tillbaka i Österfärnebo

ÖSTERFÄRNEBONu har myggorna invaderat Österfärnebo - igen.De sju ton bekämpningsmedel som skulle förhindra just detta står kvar i tryggt förvar.

Annons
I torsdags sågs inte en mygga. Men på fredagskvällen kom de i massor och färgade luften svart vid Färnebofjärdens campingplats.
- Ni kan få en hel hink med er om ni vill, hälsar Britta och Olle Eriksson, som dagen till ära satt upp ett nytt myggtält intill sitt andra hem, husvagnen vid vattenbrynet.
- Det skulle ju ha sprutats för länge sen. Vi trodde faktiskt att vi skulle slippa det värsta i år. Man börjar verkligen fundera, säger Olle Eriksson.
Säkert var det fler än paret Eriksson som i lördags fick en otäck påminnelse om sommaren 2000, i form av ett och annat myggbett.
Andra vände sina husvagnar innan de hunnit checka in på campingen och i byn såg man noga till att hålla fönster och dörrar stängda.
Nu ställer sig alla samma fråga: varför sprutade man inte nu när man hade kemikalieinspektionens tillstånd och medlet bara stod och väntade?
- Vi hittade enorma mängder larver men när vattnet drog sig tillbaka så snabbt efter vårfloden i maj trodde vi inte att speciellt många mygglarver skulle klara sig. Men det kanske visar sig nu att de har gjort det ändå, säger Jan Lundström, vetenskaplig ledare för myggkontrollen och den som fattar beslut om när bekämpning ska ske.

Inget färdigt program
Den sortens myggor man har tillstånd att bekämpa i Österfärnebo är så kallade översvämningsmygg, och heter så för att de utvecklas i översvämmade områden.
Förrförra sommaren var översvämningarna omfattande och myggsvärmarna likaså. Förra året däremot svämmade inte älven över så mycket och då uteblev också den stora myggplågan.
Så när vårfloden i år var både kortare och lägre än förra året, ledde det till bedömningen att det inte skulle bli mycket mygg i år heller.
Ett annat problem i sammanhanget är att det inte finns något färdigt uppföljningsprogram för att se hur bekämpningen kan påverka till exempel andra djurarter.
Länsstyrelsen vill att betydligt fler vetenskapliga undersökningar ska göras, medan myggbekämparna anser att kraven är orimliga.
Men innan man har ett uppföljningsprogram färdigt är kemikalieinspektionens tillstånd till myggbekämpningen i princip ogiltigt.
- Om vi hade bedömt situationen som krisartad hade vi kanske varit beredda att ta den smällen med myndigheterna men inte med de omständigheterna som var nu, säger Jan Lundström.
Myggor blev det hur som helst och just nu arbetar man i Österfärnebo för fullt med att räkna dem och kontrollera om det verkligen är översvämningsmygg det är frågan om. I så fall är det dags för Jan Lundström och de andra att dra lärdom tills nästa gång älven svämmar över.
På Färnebofjärdens camping sitter ett hårdnackat gäng säsongscampare kvar.
- Har vi klarat oss i alla år klarar vi ett till. Det är värt det, säger Britta Eriksson, med en gest ut över den vackra fjärden.

MONIQA SWÄLAS