Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myggjägare blåser inte faran över

ÖSTERFÄRNEBODet är ovanligt lite mygg i Österfärnebo och Tärnsjö. Däremot kraftiga mängder i nationalparken något som framgår av den senaste veckans fångster. Att helt blåsa faran över är däremot inte möjligt anser Anna Sara Liman som sköter fällorna.

- Men risken för något rekordutbrott är mycket liten, men det kan bli en ökning av myggen inom ett par veckor, säger hon.
Nu när myggorna kläcks är de den första tiden mest inställda på parning och sedan ger sig honorna ut på jakt efter mat. Det gör att myggmängden kan öka. Hon tror också att det kan märkas i fällorna när nästa fångst- omgång genomförs. I sommar sker fångst varannan vecka. Om det är mest översvämningsmygg eller skogs-mygg som finns i markerna är för tidigt att säga då fångsterna inte analyserats klart, men mycket pekar på att det mest är de mer beskedliga skogsmyggorna.
För några veckor sedan ökade vattenståndet i Dalälven kraftigt och mängden larver av översvämningsmygg var så stor att det motiverade en bekämpning. Eftersom Myggprojektet saknar pengar för någon ytterligare bekämpning i år så blev det ingen besprutning. Däremot har forskarna följt larverna och kläckningen och larvmängden har klingat av.
Exakt varför vet de inte i dag, men myggprojektets vetenskaplige ledare, Jan Lundström tror att de rovdjur som äter mygglarver hunnit äta upp stora mängder.
- Inte minst som det kalla vädret gjorde att larvutvecklingen gick långsamt.
I dag är det inget problem att vistas ute utan mygg- medel på mer öppna ytor i Österfärneboområdet.
Däremot rekommenderar Anna Sara Liman rejäla kläder och myggmedel för den som vistas i fuktigare skogspartier, speciellt kvällstid.
ULF GRANSTRÖM