Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myggjakten igång igen

ÖSTERFÄRNEBO
I går började bekämpningen av mygg i Österfärneboområdet.
Men lika snabbt som årets besprutning satte igång tvingas den avslutas.

Orsaken är att pengarna är slut - något som gör Gösta Persson, vice ordförande i styrgruppen, djupt bekymrad.
- Vi sitter i en otrevlig situation om det blir en vårflod eller mycket sommarregn. Då kan vi inte bekämpa myggen och det kan det bli lika illa som 2000, säger han.
Senaste regnet har gjort att vattenståndet norr om Österfärnebo, i Norrån och Fängsjön, har stigit kraftigt. Mätningen av antalet larver av översvämningsmygg pekar på rekordnivåer. Det finns runt 2 500 larver per liter vatten över stora ytor och då är det läge för en besprutning av Bti.
- Grundkravet för att vi ska börja spruta är fler än fyra larver per liter över stora ytor och 50 larver per liter i pölarna. Nivån nu ligger 650 gånger över kravet, säger Jan Lundström som är vetenskaplig och teknisk ledare.

Kassan tom
Värst är situationen i Österfärnebo. I Tärnsjö, där älvens vatten stigit, har den lägre vattentemperaturen gjort att larvutvecklingen ligger något senare. Men larvförekomsten kan inom kort bli mycket stor även där - och i går kväll togs beslut om att besprutning ska ske även där (Oängarna, Dunsjö samt del av Nordmyran).
I år finns sammanlagt 1,2 till 1,3 miljoner för bekämpning vilket räcker till totalt 1 000 hektar.
I och med gårdagens beslut om bekämpning i Tärnsjö är kassan i princip tom.
- Vi skulle behöva ytterligare två miljoner kronor i år för att kunna göra fler bekämpningar vid behov. Beslut om pengarna brådskar, säger Gösta Persson.
Styrgruppen ska nu ha ytterligare möten för att diskutera olika möjligheter att få pengar. Gösta Persson gör ändå spontant bedömningen att från kommunerna finns små chanser att få ytterligare medel. Även bidrag från staten kan bli svårt att få då den nyligen avlämnade utredningen föreslår medel från 2004 och fem år framåt.
- Kanske ska vi hoppas på stöd från länsstyrelserna och kanske från Västmanlands läns landsting som i dag inte bidrar med några pengar, säger han.

Vill ha bidrag

Han tycker att myggplågan klart kan klassas som ett folkhälsoproblem som motiverar bidrag från landstingen. Dalarnas och Gävleborgs läns landsting bidrar också med medel.
Sammanlagt 326 hektar vid Fängsjön och Norrån bekämpas med början i går. Vid bra väderlek kan besprutningen genomföras inom ett dygn. Blir det regn försenas besprutningen eftersom väta gör att bekämpningsmedlet klibbar ihop. Totalt sprids 13 kg Bti per hektar. Medlet som dödar mygglarverna är i princip ofarligt för människan och Världshälsoorganisationen, WHO, tillåter spridning i dricksvattenreservoarer.

ULF GRANSTRÖM