Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myggkampen kan gå vidare

SANDVIKEN
Forskarna i myggprojektet andas ut.

Annons
I landshövding Mats Svegfors utredning föreslås att myggprojektet ska få fem statliga miljoner kronor årligen i fem år, varav en miljon per år öronmärks för forskning.
Det betyder att projektet kan utvecklas i den takt man planerat.
- Vi känner att vi får fullt stöd för vårt arbete och det ger oss en väldig skjuts framåt, säger forskningsledare Jan Lundström.
En intressant aspekt han pekar på är att länsstyrelsen, som delvis varit kritisk, nu helhjärtat stöder den nödvändiga forskningen.
Även i år finns pengar till forskningen, däremot saknas fortfarande medel till en bekämpning av större områden än 800 hektar vid ett och samma tillfälle.
Utredningen pekar på behovet av ytterligare forskningsresultat för att bekämpningen ska kunna bedrivas inom nationalparken. Därför kommer bekämpningen nästa år att bedrivas norrut i Färnebofjärden och söderut i Hedesundafjärden där både Gävle och Avesta kommuner berörs.
Tomas Persson, en av de unga forskarna i myggprojektet, gläds över pengarna där även forskningen prioriteras. Han hoppas kunna doktorera på insekter i våtmarkerna, troligen något med stickmygg. Med pengar i fem år finns chans att kunna få svar på de frågeställningar han ska jobba med.
Han har de här åren hunnit sortera och räkna stora mängder mygg och då gjort en del intressanta upptäckter.
- Jag har faktiskt hittat en mygga av en art som vi hittills bara fått i ett exemplar, men det är i sig ingen sällsynt art, säger han.
Även Anna Sara Liman som började i projektet nu i maj hoppas kunna genomföra sina forskningsstudier inom myggprojektets ram.
Nu sitter hon som bäst och räknar mygg från de första fångsterna och tycker att det känns för tidigt att säga något om vilka frågeställningar som kan bli aktuella, men uppslag saknas definitivt inte.

ULF GRANSTRÖM