Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myggkrig i grevens tid

En timme och 22 minuter.

Så nära var det att resten av sommarens myggbekämpning skulle gått förlorad – redan i går.

Och dramatiken är långt­ ifrån över.

Kalle Hedin, VD på Nedre Dalälvens Utvecklingsbolag, stod i går i en TV-intervju och berättade om myggeländet och problemen med ekonomin när han blev uppringd av landshövding Barbro Holmberg.

Hon ringde för att berätta att länsstyrelsen bidrar med 2,4 miljoner kronor till myggprojektet för inköp av Vectobac till myggbekämpning.

Samtalet kom en timme och 22 minuter innan myggkriget skulle varit förlorat för sommaren.

Kalle Hedin fick bråttom att sammanställa och skicka iväg en beställning till USA, där den ende tillverkaren i världen finns.

Han lyckades – med 22 minuters marginal. Senare hade man inte kunnat lägga en beställning före helgen. Då hade leveransen inte haft en chans att komma i tid för att möta den förestående myggexplosionen.

Detta efter månader av arbete med att försöka få statsbidrag till projektet.

I år har staten tagit sin ekonomiska hand från projektet och de sju berörda kommunerna klarar inte att driva det på egen hand. Tidigare har staten bidragit med fyra miljoner per år.

I början av sommaren räknade myggprojektet med att klara en normal sommar 2009 utan statsbidrag.

Men sommaren blev inte alls vad man trodde. De tidigare kraftiga regnen i juni gjorde att myggkläckningen nådde rekordnivåer. I och med de senaste dagarnas regnande anser projektet att läget kan bli direkt katastrofalt.

Områdena som översvämmats utgör en gigantisk barnkammare för nya generationer mygg som kläcks om ett par veckor.

Mygglarverna går bara att bekämpa under några få dagar då de äter. Om det ska vara möjligt att bekämpa myggen måste både bekämpningsmedel och tillstånd finnas de dagarna. Och nu brinner det i knutarna om man ska hinna bekämpa i Österfärnebotrakten.

– Vi får hoppas att vi hinner, säger Jan Lundström, forskare och ledare för myggprojektet. Men jag tror inget förän jag ser att allt är på plats. Att leverantören kan leverera, att det inte krånglar på Arlanda, att transporterna ut till områdena fungerar. Allt måste stämma. Annars kommer det inte att fungera. Det är tråkigt att det ska behövas sådana här brandkårsutryckningar.

Förutom logistiken kring bekämpningsmedlet återstår en viktig tillståndsfråga för Österfärnebo/Gysinge: bekämpa eller inte i nationalparken och Gysingereservatet. Nu har både Kemikalieinspektionen och – i går – Naturvårdsverket kommit fram till att bekämpning i skyddade områden är nödvändig. Men i och med tidigare beslut som överklagats kan myndigheterna inte längre själva fatta beslut. Regeringen ska besluta i frågan på torsdag.

– Att Naturvårdsverket ändrat sig är oerhört positivt för oss, säger Jan Lundström. Det gör att regeringen får betydligt lättare att också fatta ett beslut som är till fördel för befolkningen i de här områdena.