Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myggkriget får vänta

Kriget mot den aggressiva stickmyggen har fått en respittid eftersom regnet gjort att vattnet fortfarande stiger. Men tillstånd från Naturvårdsverket saknas, eftersom verket överklagade länsstyrelsernas dispens.

– Men vi har beredskap för att snabbt rätta in oss i ledet, allt beror på regeringens beslut, säger t. f. generaldirektör Björn Södermark.

Det finns i dag ett moment 22 i bekämpningen av översvämningsmygg inom skyddade områden som Natura 2000-områden och Nedre Dalälvens nationalpark.

Redan i vår gav länsstyrelserna dispens och klartecken för en storskalig bekämpning även inom skyddade områden.

Naturvårdverket överklagade till miljödomstolen. Björn Södermark motiverar verkets överklagning med att länsstyrelserna inte gjort någon avvägning mot de risker som kan finnas med bekämpning inom skyddade områden som nationalparken. Kemikalieinspektionen gick då på Naturvårdsverkets linje och stoppade bekämpning inom vissa ytor medan andra bekämpades.

Även om bekämpningen blev mycket lyckad och översvämningsmyggens larver slogs ut fanns ändå tillräckligt stora ytor obekämpade för ett av de värre myggutbrotten genom åren. Myggutbrott som drabbar befolkningen hårt, turistnäringen och alla näringsidkare. Ingen vågar sig till området.

Kemikalieinspektionen insåg att man genom sitt beslut gav myggen en chans att kläckas inom stora områden.

För sent fattade man sitt misstag och nu vill man rätta till det genom att begära ändring hos regeringen. En begäran som Naturvårdsverket ställer sig bakom i sitt svar till miljödepartementet. Men hur Naturvårdsverket ska agera efter regeringens ställningstagande är inte klart.

Generaldirektör Björn Södermark tycker att man har tillräcklig beredskap för att agera i frågan. Blir regeringens svar positivt och tydligt för en bekämpning inom skyddade områden som nationalparken kommer verket sannolikt att dra tillbaka sin överklagan till miljödomstolen. Det innebär då att bekämpningen kan starta då verket som administrerar nationalparken och fungerar som markägare säger ja.

– Men vi måste mer studera orsakerna till de här myggutbrotten och om man kan förhindra dem, det är aldrig rätt att bara bekämpa, säger han.

Jan Lundström, vetenskaplig ledare för myggprojektet, har redan tidigare föreslagit en lagändring. Han anser att en markägare inte ska kunna stoppa en nödvändig bekämpning. Han har också förståelse för att de kringboende verkligen förlorat förtroendet för myndigheterna efter deras agerande.

Men blir det positiva besked kan en bekämpning hinna genomföras. Så länge som vattnet stiger i översvämningsområdet är det ingen risk för kläckning den startar först när vattennivån stabiliserats och vattnet värmts och blivit syrefritt.

– Men kanske om några dagar börjar vi hitta larver, säger han.

Skulle det bli en bekämpning kan den bli större än förra gången då knappt 1 600 hektar berördes. Han tror att det kan nå en bit över 2 000 hektar den här gången.