Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myggorna har stuckit sin kos

ÖSTERFÄRNEBOMygginvasionen i Österfärnebo är över för den här gången. På campingplatsen pustar man ut och i byn kan man utan problem ha fönster öppna om dagarna.

Annons
- Sist vi räknade mygg var de färre än samma period förra året, och då tyckte alla att det var väldigt lite mygg. Det är klart att det fortfarande kan vara besvärligt på kvällarna men det är inte värre än på andra håll i landet, säger Gunnar Ärnström, projekt- ledare för myggkontrollen i Österfärnebo.
Det var i början av juni som larverna oväntat kläcktes i mängder, trots att årets vårflod både var låg och kort. Trots att bekämpningsmedel fanns på plats skedde av olika orsaker ingen besprutning. När larverna blivit myggor var det för sent att göra något.
Myggkontoret i Österfärnebo genomför varannan vecka en myggräkning. När fällorna vittjades vecka 23 fann man 39 000 myggor i en enda fälla i Nationalparken. Den senaste myggräkningen visade att antalet myggor i det området minskat till en fjärdedel.
- Ja det har gått ner otroligt mycket, och jag är rätt säker på att nästa vecka när vi kollar fällorna så hittar vi ännu färre, säger Gunnar Ärnström.
Men för hans del är det ingen idé att pusta ut. Nu gäller det att hålla full koll på vattennivåer och larver för att undvika att en ny kull översvämningsmygg kläcks.
- Det är ytterst liten risk att älven når nya myggframkallande nivåer till industrisemestern, men så fort det sker några förändringar måste vi vara beredda att bekämpa, så att vi slipper ännu en omgång, säger Gunnar Ärnström.
HANNA JANSSON