Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myggplågade får vänta

ÖSTERFÄRNEBOÅrets besprutningar av mygg runt Tärnsjö och Österfärnebo blev mycket lyckade. I stort alla stickmygglarver slogs ut så de boende runt Österfärnebo, Gysinge och Tärnsjö kan andas ut. Däremot är läget längre upp längs älven direkt besvärligt.

Det framhåller Håkan Persson som bor i Fågle, en dryg mil från Österfärnebo. Han känner sig övergiven av Myggprojektets intentioner att minska myggen i Dalälvsområdet och upplever att skriverierna om decimeringen av mygg kring tätorterna håller på att bli ett irritationsmoment.

Bråkat i flera år
- Vi har bråkat i flera år om att också få hjälp, och senaste veckan har det varit fullt sjå att bara sitta i traktorn och köra hem hö och att sitta ute är inte att tänka på, säger han.
När han läser i tidningen eller lyssnar på radio att nu ska folk kunna sitta ute ljumma sensommarkvällar och grilla känner han sig maktlös.

Omöjligt sitta ute
Själv har han inte ens funderat på att skaffa grill, för det är helt omöjligt att sitta ute.
Han påstår att det finns nog så stora kläckningsområden kring Fågle och Bärrek som kring Österfärnebo och Gysinge och fångsterna i myggfällan i Bärrek talar också sitt tydliga språk.
- Vi bor inte heller närmare nationalparken så att den påverkas, men vi kanske inte räknas på samma sätt vi som bor här ute, säger han.
Men bortglömda är inte de boende längre upp efter älven.
Det betonar entomolog Martina Schäfer som arbetar i Myggprojektet. Projektet är fortfarande under uppbyggnad och målet är att fram till 2005 ha kartlagt alla kläckningsområden från Älvkarleby till Avesta för att bekämpa myggen.

Inte hunnit med
- Vi har inte hunnit med området så långt upp som till Fågle och Bärrek och därför kan vi inte genomföra en bekämpning där uppe, men jag ser ju på fångsterna att de har det tufft, säger hon.
Vid den andra besprutningen i år sprutades Bti över knappt 1 000 hektar. När projektet är fullt utbyggt menar Martina Schäfer att minst 5 000 hektar ska besprutas, kanske ända upp emot 10 000 hektar.

ULF GRANSTRÖM