Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myggplågan till riksdagen

Kemikalieinspektionen har gett dispens för myggbekämpning, men ekonomin kan bli ett problem då staten sagt nej till fortsatt bidrag. Och nu blir frågan om myggbekämpningen i Österfärnebo en riksdagsfråga.

Kemikalieinspektionen har gett dispens för bekämpning av mygg för samma områden i nedre Dalälven som 2008. Inom kort väntas beslut för övriga områden. De områden där dispens saknas är bland andra Ista naturreservat, ett område mellan Bärrek och Österfärnebo och Nationalparken.

Just nu är dock ingen bekämpning aktuell. Läget såg hotande ut för någon vecka sedan men efter det har vattnet börjat sjunka undan.

– Men vi går ut en gång i veckan och ser om läget förändras, säger Martina Schäfer i myggprojektet.

Ekonomin kan bli ett problem. Staten har sagt nej till fortsatt bidrag. De berörda kommunerna klarar inte av att driva projektet på egen hand.

För 2009 klarar myggprojektet ett normalt bekämpningsår. Därefter är verksamheten mycket osäker utan statliga pengar.

– Projektet kostar ju pengar även om vi inte besprutar, säger Kalle Hedin på Nedre Dalälvens Utvecklings AB. Det sista vi hörde var att vi inte skulle få statsbidrag men på något sätt räknar jag med att vi kan lösa det här.

Under de senaste fem åren har myggprojektet haft cirka åtta miljoner kronor per år till att bespruta utvalda områden med det biologiska bekämpningsmedlet BTI. De sju berörda kommunerna har bidragit med tre miljoner och länsstyrelserna i Gävleborg, Dalarna och Västmanland med fyra miljoner varje år. Den sista miljonen har Naturvårdsverket bidragit med.

Mikael Oscarsson, KD, anser att staten, genom att inrätta nationalpark och naturskyddsområden, bidrar till att förvärra myggplågan eftersom bekämpning inte är tillåten där. Staten bör därför ta ansvar för konsekvenserna och, åtminstone delvis, finansiera myggbekämpning i drabbade områden i regionen. Han frågar nu i en interpellation miljöminister Andras Carlgren, C, vad staten tänker göra för att fortsätta stötta myggbekämpningen ekonomiskt.

Frågan kommer att debatteras i riksdagen måndagen den 11 maj.