Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myggprojektet måste fortsätta

ÖSTERFÄRNEBODet var många som kom till bygdegården i Österfärnebo för att diskutera myggplågan och få information om årets bekämpning samt kommande program.

Annons
I år har två bekämpningar genomförts med mycket lyckat resultat. Sammanlagt besprutades andra omgången 1 000 hektar, men det räcker ändå knappt för en effektiv bekämpning över tätorterna Österfärnebo och Tärnsjö. Ska myggplågan lindras måste området utvidgas vilket samtidigt ökar kostnaderna.
I år har myggprojektet haft sju miljoner, men ska området fördubblas och det krävs två besprutningar även nästa år, behöver projektet tio miljoner. Fullt utbyggt och med ytterligare en fördubbling av den besprutade ytan krävs över 13 miljoner kronor enligt den kalkyl som presenterades fram till 2004.
- Kostnader som kräver att staten går in med pengar, det här klarar inte vi i kommunerna, Sandviken och Heby, betonade Anette Wiktorsson, ordförande i styrgruppen.
Samtidigt kan de som bor längre upp efter älven i Fågle och Bärrek inte räkna med hjälp de närmaste åren. I första hand kommer bekämpningen att ske kring tätorterna och successivt byggas ut.
Det var många frågor och synpunkter från åhörarna. Inga tecken finns heller som pekar på negativa effekter av Bti, varken i de data som finns från Österfärneboområdet eller från andra områden i världen där medlet används.
Ska projektet kunna drivas även nästa år måste besked om pengar komma redan under oktober för att ansökan om besprutningen ska hinna bli klar.
ULF GRANSTRÖM