Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myggprojektets framtid osäker

SANDVIKENÅter igen plågas många i Österfärnebotrakten av mygg.Samtidigt är framtiden för myggprojektet osäker.

Nu kräver Jan Lundström, vetenskaplig ledare för besprutningsprojektet, snabba besked från politikerna.
Det var först i slutet av januari i år som det blev helt klart att det skulle bli myggbekämpning den här sommaren. Detta tack vare statliga och kommunala bidrag.

Men trots att beskedet drog ut på tiden fortsatte projektet, något som var möjligt tack vare att man hade en del pengar över. I år har man inte samma buffert, berättar Jan Lundström som därför vill ha snabbare besked den här gången.

Inget besked
- Vi måste få besked senast den sista oktober om hur mycket pengar vi får nästa år. I annat fall måste vi inleda en avvecklingsplan, säger han.

Än har projektets medarbetare inte fått några som helst besked och enligt Jan Lundström vore det synd om man skulle tvingas lägga ner biologisk myggkontroll.
För trots att många i Österfärnebo med omnejd nu kan vittna om att det på sina håll är olidligt mycket mygg, har projektet varit framgångsrikt i år, hävdar han.
- Det har gått mycket bra men vi vet samtidigt att vi måste bekämpa större ytor. Även med våra insatser fungerar det inte fullt ut om vi inte får göra en mer heltäckande bekämpning.

Obekämpade områden
Han tar färnebofjärdens camping som exempel där man har stora myggproblem i sommar.
Där har man sprutat BTI på stora områden kring campingen men samtidigt har vissa områden helt blivit utan bekämpningsmedlet.
- Då fungerar det inte så bra. Det är mycket bättre inne i Österfärnebo till exempel, säger han.

Under den här veckan har det genomförts mätningar av mängden mygg.

I Tärnsjö uppmättes 4 800 myggor i fällan.
Österfärnebo klarade sig betydligt bättre med 250 stycken.
Värst var det i nationalparken och i Gysinge. Där hittade med 16 400 respektive 15 900 myggor i fällorna.

-De senare fällorna finns i obekämpade områden, säger Jan Lundström.

I september ska myggprojektets styrgrupp, där bland annat politiker från de inblandade kommunerna sitter, träffas för att diskutera den långsiktiga planeringen.
- Vi har gott hopp. Från vår sida har vi gjort vad som går. Nu är det upp till de som har pengarna, konstaterar Jan Lundström.

KARIN BERGKVIST