Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myggspritt virus slår till i år

I år kommer ovanligt många svenskar att drabbas av Ockelbosjukan, som sprids via myggor. Viruset vaknar vart sjunde år.

– Man ska vara ödmjuk inför den här sjukdomen och skydda sig med stövlar, långbyxor och jacka, säger Jan Lundström, forskare vid institutionen för ekologi och evolution vid Uppsala universitet, till Aftonbladet.
Ockelbosjukan, även kallad bärplockarsjukan, orsakas av virus som sprids av myggor av släktena Aedes och Culiseta främst i Gästrikland, Hälsingland och Dalarna. Den ger ledsmärtor i händer och fötter, hudutslag och feber. Nästan bara vuxna drabbas, enligt Smittskyddsinstitutet.
Infektionen slår till vart sjunde år. Förmodligen beror det på att fåglar, som är det ursprungliga värddjuret för viruset, utvecklar immunitet under tuffa säsonger. Den klingar sedan av i takt med att äldre fåglar dör och ersätts av unga icke-immuna, vilket på nytt ger viruset chansen att börja sprida sig.
Det är oklart hur många personer som drabbas varje år, eftersom infektionen inte är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Men läget ser nu gynnsamt ut för myggorna efter de senaste regnen.
– Äggbankerna har vuxit sig väldigt stora och nu smäller det till, säger Jan Lundström till Aftonbladet.