Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myggvarningtrots BTI-bombning

ÖSTERFÄRNEBODen senaste besprutningen mot myggen i Österfärnebo och Tärnsjöområdet blev mycket lyckad. Undersökningarna pekar på att alla mygglarver slogs ut inom Tärnsjöområdet och 99 procent i Österfärnebo.

Annons
Ändå finns det en uppenbar risk att många som bor i direkt anslutning till nationalparken får uppleva en svår tid med mängder av mygg.
- Vi kan se att de sista 14 dagarna har myggen ökat kraftigt uppströms Gysinge och hela nationalparksområdet, säger mygggeneral Gunnar Ärnström.

Kan bli värre
Även på dalasidan norr om nationalparken är läget besvärligt och myggplågan kan bli ännu värre.
För boende i tätorterna Tärnsjö och Österfärnebo är läget lugnare och även boende norr om Österfärnebo. Där besprutades i måndags stora översvämningsområden.
- Men vi vet att det kan bli en stor inflygning som ändå ger en hel del mygg fastän inte så illa som för två år sedan, säger han.
De stickmyggor som kläckts kan flyga så långt som en mil i sin jakt på mat.

10 000 mygg
Myggprojektet skriver i sin senaste rapport att flödena minskar nu efter den senaste översvämningen men fortfarande är höga för årstiden.
Senaste myggmätningen gav inom nationalparken så många som över 10 000 mygg natten mot den andra augusti medan Tärnsjö hade 1 300 och Österfärnebo bara 44 mygg i fällan.
Men Gunnar Ärnström menar att läget ändå är avsevärt bättre än år 2000 då en fällnatt i nationalparken gav 60 000 mygg och Österfärnebo tätort 22 000.

ULF GRANSTRÖM
0290-210 03
ulf.granstrom_gd.se