Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myndigheten håller inte med

På Strålsäkerhetsmyndigheten håller man inte alls med Mona Nilsson. De säger att trådlösa nätverk är långtifrån så farliga som Strålskyddsstiftelsen vill göra gällande.

– Vi gör inte alls samma bedömningar som de gör. Det enda vi har gemensamt är ett liknande namn, säger Jimmy Estenberg, utredare av elektromagnetiska fält vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

Han avvisar uppgifterna om att myndighetens gränsvärden är högre satta än vad som är lämpligt. Han menar att deras egna mätningar har visat att elever i ett klassrum inte utsätts för mer strålning via trådlöst nätverk än man gör genom att vistas i en stadskärna. Även andra studier visar på låg exponering, menar han.

– Vi har gjort studier och mätningar av exponering i skolmiljö, både i skolor med och utan trådlöst nätverk, och skillnaden är mycket liten. Det vi säger till skolor är att det inte finns någon anledning att välja bort trådlöst nätverk från en strålningssynpunkt. Vi bedömer att det inte finns några risker.

Myndighetens inställning är att strålning från trådlösa nätverk som människor utsätts för inte är farlig. I fallet med mobiltelefoner är exponeringen högre och där finns en svag misstanke om ökad cancerrisk. Enligt Jimmy Estenberg finns det dock inga säkerställda samband. Statistik från 1970-talet och framåt visar inga tecken på riskökning, menar han.

Men enligt Mona Nilsson handlar det också om att studierna som myndigheten lutar sig emot inte står helt fria från industrin, vilken tjänar på höga gränsvärden. Men även detta tillbakavisar Jimmy Estenberg.

– Så får det inte vara och så är det inte heller. Jag vet inte varför Strålskyddsstiftelsen framställer att det skulle finnas någon koppling. Våra riktlinjer för gränsvärden kommer från den internationella strålskyddskommissionen för icke joniserande strålning. Forskarna där får absolut inte ha någon koppling till industrin.