Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myndigheter sticker undan myggproblemen

Myggor kan bli resistenta för BTI.
Myndigheterna viker undan för problemen och lokalbefolkningen kring nedre Dalälven får sitta emellan.
Det anser professor Christer Nilsson i sin delrapport om myggbekämpningen i nedre Dalälven.

Delrapporten tillgodoser både anhängare och motståndare av myggbekämpning med BTI, det medel som används mot stickmygg.

Den pekar på att det finns sociala, ekonomiska och medicinska skäl att minska myggorna i området.

”Närboende beskriver vanmakt och desperation inför myggrikedomen som inskränker deras rörelsefrihet, och det finns en rädsla för att kriminella handlingar kan följa om inte ansvariga myndigheter tar ett gemensamt, långsiktigt initiativ för att kontrollera stickmyggpopulationernas storlek.”

Men samma rapport varnar också för att ekologiska skäl talar emot bekämpningen:

”Stickmyggor som utsatts för BTI under längre tid har utvecklat resistens. För att inte skapa onödiga framtida problem anser utredaren att man inte bara ska angripa stickmyggorna utan även orsakerna till att det blir sådana mängder av dem.”

– Mycket talar för att det har med regleringen av Dalälven att göra, säger Christer Nilsson, professor vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet. Man kanske ska ändra vattenföringen så att den mer liknar den ursprungliga. Tidigare var det en tidig hög och kall vårflod som inte gynnade kläckning av myggor. Nu har vi flera översvämningar varje år med varmare vatten.

Christer Nilsson tycker också att man kan fundera på att som i gamla tider hålla landskapet öppet. Gott om buskar och träd är bra för mygg.

Jan Lundström, projektledare för biologisk myggkontroll, ger inte mycket för teorierna.

– Det där påverkar inte människors och djurs lidande i området. Vi måste bekämpa mygglarverna när de finns även om det är på sommaren. Jag förstår inte hur vattenreglering skulle påverka men jag utgår ifrån att Christer Nilsson har tankar om det.

– Att hålla landskapet öppet med boskap på bete har inte haft effekt där det provats i Sverige.

– Vi vet att det går att få fram resistens mot BTI, till exempel i laboratorieförsök. Men i Tyskland har man bekämpat mygg ungefär åtta gånger per år i 30 år utan att man har sett resistenta myggor. Vi bekämpar max tre gånger om året.

I delrapporten finns också kritik mot hur myggprojektet i nedre Dalälven följt upp effekterna av sitt arbete.

”Med tanke på den tid som undersökningarna pågått är den vetenskapliga avkastningen mager. Vi bedömer det inte meningsfullt att fortsätta denna uppföljning i sin hittillsvarande form. ”

Den fullständiga rapporten om myggbekämpningen ska vara färdig i oktober 2009.