Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Myndigheterna sviker befolkningen”

Myggbekämpningen fick inte genomföras vid Gysinge och vid Bärrek bekämpades bara mindre ytor. – Tyvärr har myndigheterna sett till att det blir en så klockren myggsommar som det kan bli, säger Jan Lundström, vetenskaplig ledare för myggprojektet.

Årets bekämpning av den aggressiva översvämningsmyggen var den största och mest omfattande genom åren. I år bekämpades över 1.500 hektar mot tidigare just över 1.000 hektar. Ändå är det fruktansvärda mängder mygg i både Bärrek och Ista.

– Det beror på att vi inte fått bekämpa fullt ut inom de områden där vi sökt tillstånd, säger Jan Lundström.

Stora ytor lämnas därför obekämpade, vilket gör att det i alla fall kläcks ofantliga mängder aggressiva översvämningsmyggor.

Inte minst de boende i både Ista och Bärrek upplever nu samma myggplåga som förra året.

– Myndigheterna sviker befolkningen och jag förstår om man förlorar tron på myndigheterna, säger Jan Lundström.

Nu tvingas projektet överklaga och dra ärendena till domstol, vilket både kräver mycket jobb och tar tid.

Jan Lundström drar en parallell till tillståndet för en bekämpning vid Danderyd. Där kunde Kemikalieinspektionen plötsligt ta bort flera regler om upplysning via brev till de närboende och information till media inför bekämpningen. Regler som för projektets bekämpare kring Österfärnebo med omnejd både kostar pengar och tar tid.

I dag är ekonomin det kanske största problemet.

Redan vid årsskiftet försvann statens stöd när projekttiden gick ut. Inga nya pengar finns utlovade och de pengar som fanns kvar är i stort slut.

Som Jan Lundström förutspådde kommer Uppsala att få stora mängde översvämningsmygg i år. Nu har de kläckts och det blir många myggrika veckor.

Att stora områden med mycket människor drabbas kan gynna projektet då myggplågan uppmärksammas allt mer.

På sikt räknar han med att stora delar av Mellansverige kommer att drabbas eftersom översvämningsmyggen har stor spridningsförmåga.