Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myntfynd vid utgrävning

GÄVLE
Mitt under visningen av den arkeologiska utgrävningen på Stortorget i Gävle hittade arkeologerna ett mynt.

Annons
- Det var jätteroligt. Alla ropade till och ville titta, säger arkeologen Ylva Roslund-Forenius.
Myntet visade sig vara ett så kallat Kristinamynt från cirka 1640. Det är välbevarat och ganska stort, men det var inte värt så mycket ens när det var nytt. På kopparmyntet är det präglat "1 ör".

Del av husgrund
Utgrävningen på Stortorget har nu pågått två veckor. Själva grävarbetet beräknas vara avslutat på måndag. Sedan blir Ylva Roslund-Forenius kvar i gropen ytterligare några dagar bland annat för att rita profiler.
Det arkeologerna hittat hittills är en del av en husgrund, spåret av en tomtgränsmarkering en bit utanför husgrunden, och rasmassor från en spis, vilket visar att husgrunden knappast kommer från en vanlig lada.
- Det kan ha legat en smedja här för vi har hittat en hel del slagg också. Men det kan också vara så att man kört hit slaggen och spritt ut den som utfyllnad, säger Ylva Roslund-Forenius.
Norr om husgrunden, på husets baksida om man räknar med att framsidan låg mot ån, hittade man en avfallshög som till stor del består av slaktavfall.
- Vi har bland annat hittat käkar av ko, gris, får och get. Ganska mycket fågelben har vi också hittat.

Låg ytligt
Det är i den avfallshögen som man hittade myntet. Det låg ganska ytligt, och tack vare att man kan datera myntet och en del andra fynd får man också hjälp att datera själva högen.
Det man vet med säkerhet hittills är att det här hörnet av Stortorget var bebott på 1600-talet. Några fynd från medeltiden har man inte gjort, utan de äldsta fynden är från 1600-talet.
- Vi har hittat en hel del kritpipor. De började användas på 1600-talet och var ganska tjocka från början men blev smalare längre fram på 1700- och 1800-talet. Men vi har hittat flera kritpipor av den här lite tjockare sorten, säger Ylva Roslund-Forenius.
De dagliga visningarna av utgrävningen klockan 12.30, som hittills varit mycket populära, fortsätter även kommande vecka.
INGEGERD SÖRGARD