Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mysigt på dagis när det är sommar

Sommar på dagis när andra barn får vara hemma. Hur kul är det? Faktiskt både mysigt och kul, tycker barn och personal på Häcklinge förskola. En liten barngrupp gör att man kan hitta på skoj som man annars inte kan.

Snart är det sommarlov och semestertider. Men alla föräldrar kan inte ta semester eller vara lediga. Många av de som studerar är beroende av ett sommarjobb för att klara tiden utan studiepengar. Kanske är man arbetslös, men lyckas få jobb på sommaren.

Kvar på dagis blir en liten skara barn. De flesta förskolor slår ihop sina avdelningar, vissa slår även ihop med andra förskolor.

Hör man till de föräldrar som lämnar sitt barn på ett avfolkat dagis tidigt en solig junidag, medan de andra barnen i kvarteret kan vara kvar hemma, kommer det dåliga samvetet som ett brev på posten.

Ändå är sommaren den mysigaste tiden på dagis, tycker personal och barn på Häcklinge förskola i Valbo. Med få barn och ganska många vuxna i personalen går det att vara spontan och flexibel.

– Då kan vi göra sånt vi inte kan annars; ta fram vattenspridaren ute, sitta länge och äta frukost och kanske rulla fram frukostteven eller åka på utflykt. Sommaren är bästa tiden på året, säger barnskötaren Erik Ammenberg på Häcklinge förskola, säger Erik Ammenberg, barnskötare.

Här finns fyra avdelningar och omkring 70 barn. Under sommarens semesterveckor kanske det är en handfull barn som kommer.

– Men det är ju därför förskolan finns, de flesta måste ju jobba. Men är man som förälder hemma då ska barnen vara hemma också, det är förstås det bästa. Men de har det väldigt bra här också, säger Erik.

Nedlagda Häcklinge skola blev ny förskola i vintras. I de charmiga lokalerna är allt nytt och fräscht. Här finns bland annat egen matlagning och mycket natur att upptäcka och leka i utomhus.

Och utomhus är de mycket. Utomhuslek och musik är förskolans profil.

När Gefle Dagblad hälsar på, för det vi hade tänkt skulle bli ett somrigt reportage, hällregnar det och blåser småspik. Till det visar termometern på fyra grader. Nåja, det får bli ett inomhusreportage, resonerar vi när bilen styr upp mot den gamla skolbyggnaden. Inte då, visar det sig.

Gården är full av små galonklädda människor och några av större modell. Ett gäng sjunger ”huvud, axlar, knän och tår” och ”små grodorna”. Andra leker eller tar vara på plaskmöjligheterna. Och några har faktiskt hunnit bli lite ledsna i det griniga vädret. De har varit ute hela förmiddagen. Det börjar bli dags att gå in och äta fiskgratäng som kocken Daniel lagat.

– Jag trivs riktigt, riktigt bra här. Det är ett jobb som bygger på relationer, jag får vara med människor som jag tycker om och det händer saker hela tiden. Sen är det en så otroligt fin förskola, säger Erik, som är på Giraffen, avdelningen för de minsta.

På våningen längst ner finns avdelningen Elefanten, för förskolans äldsta barn. Här ser man fram mot sommaren.

– Jag tycker nog att det blir mer och mer barn som är på förskolan på sommaren. Jag antar att det är för att fler studerar och måste sommarjobba. Jag tror att alla barn som kan vara hemma är hemma. Man vill ju vara med sina barn, säger förskolläraren Lotta Joelsson.

Men förskolan ger också möjligheter som inte alltid finns hemma.

– Syftet är ju att barnen ska ha det bra. Och vi har en bra pedagogisk verksamhet. Det är knappast något straff att behöva vara här. Men jag förstår om man som förälder tycker att det är jobbigt att inte kunna ha någon semester med barnen. Jag har själv varit i situationen att behöva jobba hela sommaren, säger Matilda Hinders.

På sommaren är tillvaron på förskolan lite enklare, lite friare.

– Har man 20 barn kanske man inte tappar upp vatten till ett bad, men det kan man göra då. Även om det finns rutiner och tider även då finns det utrymme för att vara lite mer spontan och flexibel, säger Lotta.

I knät på Matilda sitter Edith Lindström, som berättar att hon är fyra år.

– Det roligaste på dagis är att rita och pärla (göra pärlplattor, min anmärkning), säger hon.

Hon tillägger att det är roligt ute också, då kan man hitta på saker i sandlådan med hink och spade.

– Och ”imse vimse spindel” är rolig. Ute är det kul med sol. Men det är bäst inne, för man kan leka mycket. Och ute kan man leka jättemycket, förklarar Edith glasklart på fyraåringars vis.