Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mystiska italienarna jobbar åt Sandvik

Italienarna är gästarbetare hos Sandvik och besökte gårdar för att titta på hästar och uppleva Gästrikland.

De blev uthängda som suspekta i en Facebookstatus som har delats tiotusentals gånger.

När GD.se skrev om Facebookstatusen i går eftermiddag hade den delats 10 000 gånger och fått en enorm spridning.

En av dem som läste statusen, och såg bilden på fyra propert klädda italienare som står i en hage, var Marie Hansson som driver Kybacka Gård i Valbo.

– "Men det är ju italienarna som besökte vår gård för att titta på våra hästar och älgar!", tänkte jag. Två av dem var väldigt djurintresserade, säger Marie Hansson och fortsätter:

– De var mycket trevliga och artiga. Vi hade egentligen stängt och de frågade om de fick komma in. Jag tycker så synd om dem att de har blivit uthängda på det här viset.

Männen talade ingen svenska, och endast en av dem behärskade engelska. Efter den guidade visningen av gården bjöds männen på kaffe och hembakta kakor.

– De berättade för min make att de jobbade med ultraljudsavsyning åt Sandvik, för ett bolag som heter Olympus. De hade tråkigt på fritiden och reste runt i området för att uppleva svensk natur.

I statusen finns förutom bild på männen, modell och registreringsnummer på deras bil och en uppmaning om att ringa polisen om de dyker upp.

– Bara för att de här männen, som beskrivs som otroligt trevliga och snälla, har ett djurintresse och vill titta på hästar så är det någon som med illvilja har hängt ut dem, säger Mikael Hedström, talesman för Gävlepolisen.

Polisen har fått säkra uppgifter om männens laglydnad, men vill bara bekräfta att de jobbar åt ett etablerat företag i Gästrikland.

– Personer som publicerar sådana här statusar bör tänka på att nästa gång kan det vara deras anhöriga som drabbas och att de kan bli anmälda för förtal, säger Mikael Hedström.