Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mystiskt virus dödar fåglarna

GÄVLETrutdöden som sprider sig längs Gästrikekusten är ett mysterium.

Annons
I vissa fågelkolonier har hälften av gråtrutarna, och även andra måsar och gäss, plötsligt förlamats i ben och vingar och efter någon dag dött, ofta nedfläckade av grön diarré.
Ett virus tros vara orsaken, men hur det sprids är det ingen som vet.
- Vi har tagit prover på döda fåglar men vi har inte lyckats hitta själva viruset. Vi har ingen lösning på den här gåtan och vi lär inte komma på någon den närmaste tiden heller, säger Kristina Nilsson, veterinär på Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt, SVA.
Klart är i alla fall att det rör sig om samma sjukdom som tidigare drabbat Blekingekusten. Där har ett tusental fåglar dött. I Gävletrakten hittills minst fem hundra.
Ett mindre antal sjuka fåglar har hittats längs Hälsingekusten, i Kalmartrakten och Stockholms skärgård.
Liknande sjukdomsutbrott rapporterades förra året från Holland. Där har man identifierat ett virus hos sjuka fåglar och jobbar nu på att se dels om det är orsaken till fågeldöden, dels om även svenska fåglar kan ha drabbats av viruset.

Stor stam
Kristina Nilsson är inte orolig för att gråtrutarna ska dö ut. Stammen är stor och har goda förutsättningar att komma igen.
Däremot finns mer eller mindre utrotningshotade rovfåglar, till exempel havsörn, som äter gråtrut.
- Skulle sjukdomen kunna överföras den vägen vore det katastrof, men något sådant har ännu inte påvisats, säger Kristina Nilsson.
Hon vill uppmana allmänheten att höra av sig till SVA med sina iakttagelser. Speciellt mån är hon och kollegorna på SVA om att få tag på levande, sjuka fåglar. När de varit döda ett tag försvinner nämligen spåren efter det mystiska viruset.

HANNA JANSSON