Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myter om cannabis

Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, röstade igår på sin stämma för att driva en legalisering av drogen cannabis.

Annons

Ungdomsförbundets tredje vice ordförande, Algot Thorin, förklarar beslutet med att dagens förbud inte fungerar och att cannabis ”bevisligen är mindre farligt än alkohol och tobak”.

Forskaren Torbjörn Forkby vid Göteborgs universitet har varit med och tagit fram en sammanställning av all den forskning som finns på området cannabis.

Rapporten ska bli en kunskapsbas för de som jobbar med att förebygga droganvändning, till exempel skolhälsovård, drogsamordnare och beslutsfattare. Till Sveriges Radio Göteborg säger han att syftet bland annat är att komma åt de mytbildningar som finns kring drogen – till exempel som att den skulle vara mindre farlig än alkohol. ”Cannabis är en farlig drog, det har ibland talats om att det är en ”lätt” narkotika och att det inte skulle vara lika farligt. Men det påverkar kroppens funktion och hjärnans funktion på ett drastiskt sätt.”, säger han.

Man kan välja att ta till sig sådan information innan man fattar ett beslut. Eller också kan man välja att läsa och inspireras av de tusentals drogliberala inläggen på internetsajter som Flashback.

Man kan misstänka att CUF valt att göra det sistnämnda.

Annons